19.7 C
Budapest
May 4, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
dózerolásGazdaságMAGYARORSZÁGpoloskaszagú kosborvédett növényekzáportározózsombó

Védett növényeket dózerolnak Zsombón

Munkagépek dübörgésére riadtak fel Zsombón szombat reggel, buldózerek, markolók és láncfűrészek zaja verte fel a Szegedtől északnyugatra fekvő nagyközség lakóit. Az egyik helybeli, Kármán Balázs elmondása szerint egy zápotározó tó kialakítása kezdődött el egy olyan területen, ahol az eddigi felmérések szerint 170 millió forint eszmei értékű védett növény található.

A Sokszínű vidék nemrég számolt be a szenzációs botanikai felfedezésről: a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság szakértői rengeteg, Magyarországon ritkaságszámba menő védett növényfajt azonosítottak a Zsombót körbefogó szikes területeken, réteken.

Olvasónk információja szerint a záportározó munkálatait uniós forrásból finanszírozzák, a zöld program célja a neve alapján a biodiverzitás megőrzése és fenntartása lenne. Ehhez képest, mint a beküldött képeken látszik, védett növényeket dózerolnak el, a nádast pedig feltöltik a ledózerolt talajjal. Olyan növények esnek áldozatul a munkálatoknak mint a mocsári kosborok, poloskaszagú kosborok, kisfészkű aszat, korai gyíkpohár, sokvirágú habszegfű, budai imola és a kis ezerjófű. A terület nádasaiban a nádi énekes madarak mellett a védett hüllők, kétéltűek tűnnek így el, felszámolják az évek óta itt fészkelő barna rétihéja fészkelőhelyet, megszűnik a pocgém otthona – sorolta Kármán Balázs.

Kármán Balázs

Aki azt állítja, hogy a jelenleg rét, illetve szántó besorolású ingatlanok átsorolása nem történt meg, pedig vízgazdálkodási területté kellene átsorolni ahhoz, hogy szabályosan kezdődhessen rajta a munka. A helyszínre érkeztek a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság terülekezelői, akik jegyzőkönyvezték a munka elkezdését, de azt is rögzíthették, hogy a vízjogi engedély előírásai ellenére a felső 25 centiméter kitermelt talaj nem került külön deponálásra, hanem mélyfekvésű nádast töltenek fel vele.

Kérdéseinket elküldtük a nemzeti parknak és Zsombó polgármesterének, Gyuris Zsoltnak is, amint válaszolnak, kiegészítjük cikkünket.

Zsombóval legutóbb akkor foglalkoztunk, amikor a helyi szabályozási tervben hirtelen felbukkant egy repülőtér terve. Erről aztán kiderült, hogy egy szikes tó aljára tervezték, és a zajvédelemről szóló résszel kapcsolatban a hamis magánokirat felhasználásának gyanúja merült fel.

The post Védett növényeket dózerolnak Zsombón first appeared on 24.hu.

Related posts

Nem minden cukorbetegre egyformán veszélyes a koronavírus

MOCOHU

33 év után két hónapja engedték ki, de már vissza is vitték a börtönbe a kétszeres gyerekgyilkost

MOCOHU

Többlépcsős béremelés körvonalazódik

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This