22.8 C
Budapest
May 1, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
alapanyagalapanyaghiányárakáremelkedésépítőiparépítőipari áremelkedésGazdaságMAGYARORSZÁG

Enyhült egy kicsit az alapanyaghiány az építőiparban, Németországban

A müncheni ifo gazdaságkutató intézet (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München) felmérése szerint júliusban a magasépítéssel foglalkozó építőipari cégek 48,8 százalékánál okozott gondokat az alapanyaghiány – írta az MTI. Júniusban még 50,4 százalék volt ez az arány.

A mélyépítésre szakosodott vállalkozásoknál 40,5 százalékról 33,9 százalékra csökkent az alapanyaghiánnyal küszködők aránya. Júniushoz képest némileg javult a helyzet, és a rendkívüli emelkedés után lassan normalizálódik a fűrészáruk, faanyagok ára. Ugyanakkor sok alapanyagból továbbra is hiány van, például épületvasból, szintetikus szigetelőanyagokból és más műanyagokból, ez pedig tovább emeli az árakat – idézték az ifo közleményében Felic Leiss-t, az intézet kutatóját.

A szakértő szerint a költségek növekedése főleg a magasépítő vállalatoknak gond, minden második tervezi is már, hogy a következő hónapokban megemeli árait.

Németországban a hazai össztermék (GDP) durván tizedét – 2020-ban 10,8 százalékát, 2019-ben 10 százalékát – az építőipari beruházások teszik ki. Az ágazat csaknem 80 ezer vállalkozásánál mintegy 900 ezer ember – a német gazdaságban foglalkoztatottak 5,6 százaléka – dolgozik. A bevétel tavaly 143 milliárd euró volt, 5,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

The post Enyhült egy kicsit az alapanyaghiány az építőiparban, Németországban first appeared on 24.hu.

Related posts

Görögkatolikus kulturális központtá alakítják Bajor Gizi egykori otthonát

MOCOHU

Csontvelőödéma miatt kényszerül pihenőre a magyar válogatott kézis

MOCOHU

Anyja tangabugyijával ment iskolába a hatéves

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This