19.6 C
Budapest
May 2, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
génszerkesztéskaszáspókMAGYARORSZÁGpókokTudomány

Génmódosított pókokat hoztak létre tudósok

Génszerkesztéssel kutatók megrövidítették egy kaszáspókféle lábát, hogy rájöjjenek, miért van szükségük ilyen hosszú lábakra, és hogyan alakul ki náluk ez a különleges végtag – írja a CNet.

A kaszáspókok (angolul daddy longlegs) az Antarktisz kivételével a valamennyi kontinensen megtalálhatók. A csoport hosszú evolúciós múltra tekint vissza, a legkorábbi leleteik a skóciai Rhynie mintegy 400 millió éves rétegeiből kerültek elő. A legrégibb leletek alapvetően megegyeznek a ma élők morfológiai és anatómiai jellemzőivel,

a kaszáspókok testfelépítése tehát nem sokat változott a paleozoikum óta.

A Wisconsin-Madisoni Egyetem kutatói most a házi kaszáspók (Phalangium opilio) génjeit változtatták meg, amely az egyik leggyakoribb kaszáspók a világon. RNS-interferencia segítségével több száz házi kaszáspók embriójánál kapcsolták ki azokat a géneket, amelyek a hosszú láb fejlődéséért felelősek. A Proceedings of the Royal Society B tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban a szakértők leírják: az állatok nyolc lábából hat körülbelül fele akkorára fejlődött, mint egyébként tette volna, kettő pedig hosszú maradt.

A kisebb lábak tapogatólábbá alakultak, amelynek teljesen más a funkciója, mint a nagyoknak – többek között az étel megfogására szolgálnak.

Az első számú célja a kutatásnak az, hogy a szakértők rájöjjenek, hogyan alakultak ki ezek a hosszú lábak, és milyen előnyre tesznek az állatok szert velük.

Nagy Nikoletta további cikkei
  • Mára teljesen felborult a bolygó energiaegyensúlya
  • Megmérgezte a Földet az emberiség
  • Koronavírus: az USA-ban az új fertőzöttek 19 százaléka gyerek

The post Génmódosított pókokat hoztak létre tudósok first appeared on 24.hu.

Related posts

Hipnózis a plébánián – így nézett ki egy késő Kádár-kori terápia

MOCOHU

Rubint Réka már előre tudja, hogy miért fognak belekötni a kommentelők az Eiffel-torony tetején készült fotójába

MOCOHU

Az amerikai egyetemista játékokat ajándékozott a beteg gyerekeknek

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This