18.7 C
Budapest
May 2, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
éghajlatváltozásklímakrízisklímaváltozásMAGYARORSZÁGtermészetTudományzöldövezet

Ezt kell tennünk, hogy lakható maradjon a bolygó

A Fauna & Flora International (FFI) nemzetközi természetvédelmi jótékonysági és civil szervezet az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) hétfőn bemutatott jelentésére reagálva öt olyan kulcsfontosságú lépést mutat be, amelyek hozzájárulhatnak a Föld megmentéséhez.

Az IPCC szerint a klímakrízis immár egyértelmű, ahogy az is, hogy az emberiségnek óriási szerepe van az éghajlati átalakulásban. Ahhoz, hogy tartsuk a párizsi klímaegyezmény célkitüzését, és az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fokban korlátozzuk a globális felmelegedést, az évtized végére meg kell feleznünk emissziónkat. Emellett a természet helyreállítására, például az erdők visszatelepítésére is törekednünk kell.

Alan Majchrowicz / Getty Images

Az FFI már egy tavalyi, a természet megóvását ösztönző kampányban bemutatta az öt lépést. Ezek dióhéjban a következők:

  • A természetnek a döntéshozatal középpontjába kell kerülnie, a kormányokat és a magánszektort pedig köteleznünk kell, hogy a természet kérdése globális prioritássá váljon.
  • Minimum évi 500 milliárd dollárt kell fordítani a természet megóvására és helyreállítására. A káros tevékenységek támogatását át kell csatornázni a természetpozitív működésbe.
  • A védelem frontvonalában harcoló közösségek és helyi szervezetek a lokális fellépéssel a leghatékonyabban tudnak küzdeni a biodiverzitási és éghajlati krízissel, de sokkal több támogatásra van szükségük.
  • A természet megóvása a klímastabilitás mellett az emberi egészség számára is fontos, ezért fokozni kell az életfontosságú rendszerek pusztításának megállításáért tett erőfeszítéseket.
  • A korábban többnyire a természet rombolására használt technológiát ezentúl a környezet megvédésére kell felhasználnunk, többek között a kibocsátás csökkentésére.

Az FFI szerint a fenti öt lépés nagyban segítené a bolygó átalakulása ellen folyó küzdelmet. Fontos azonban kiemelni, hogy már nem maradt sok ideje az emberiségnek a káros hatások mérséklésére.

The post Ezt kell tennünk, hogy lakható maradjon a bolygó first appeared on 24.hu.

Related posts

Probléma a túraszandállal, visszahívást rendelt el az Aldi

MOCOHU

És te mit veszel, amikor adsz?

MOCOHU

„Veszélyes, ha belegondolunk, egy rosszul meghúzott csavar mit eredményezhet”

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This