13.9 C
Budapest
May 5, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
amerikai egyesült államokMAGYARORSZÁGNagyvilágnépszámlálásusa

Sokszínűbbé és városiasabbá vált az USA az elmúlt tíz év során

Sokszínűbbé és városiasabbá vált az Amerikai Egyesült Államok lakossága az elmúlt tíz évben – derül ki az amerikai népszámlálási hivatal által csütörtökön közreadott legfrissebb demográfiai adatokból. Az Associated Press szerint a friss adatok az eddigi legrészletesebb képet adják arról, hogy hogyan is változott az ország 2010 óta. Ezek a számok, mint írják, minden bizonnyal hatással lesznek a 2022-ben esedékes kongresszusi választásokra, ahogy a nagyjából 1,5 milliárd dollárra rúgó éves szövetségi költségvetés alakulására is.

A népszámlálási adatok szerint a fehér népesség aránya a 2010 -es 63,7 százalékról 57,8 százalékra csökkent tíz év alatt. Ezt a csökkenést szakemberek szerint a szülési hajlandóság változása okozza, amely a fehér nők körében csökkent a spanyol és ázsiai nőkhöz képest. A nem spanyol fehér lakosság száma a 2010-es 196 millióról 191 millióra csökkent az Egyesült Államokban.

Mindamellett a fehérek továbbra is a legelterjedtebb etnikai csoport Amerikában, noha Kalifornia államban ez is megváltozott. Itt a spanyolok lettek a legnagyobb etnikai csoport, az ő arányuk 37,6 százalékról 39,4 százalékra nőtt az évtized során, míg a fehéreké 40,1 százalékról 34,7 százalékra csökkent az államban.

Néhány demográfus arra is felhívta a figyelmet, hogy nem annyira a fehér népesség csökkenése a jellemző, sokkal inkább a többnemzetiségű identitásra való áttérés. Azoknak az aránya, akik két vagy több etnika csoporthoz tartozónak vallották magukat, több mint háromszorosára nőtt. 2010-ben ez 9 millió volt, 2020-ra viszont már 33,8 millió volt a többnemzetiségűek aránya. Ők az Egyesült Államok lakosságának már 10 százalékát teszik ki. Az afroamerikai lakosság részaránya 12,4 százalék, az ázsiai gyökerekkel rendelkezőké pedig 6 százalék.

A népszámlálási adatokat eredetileg március végéig kellett volna közzétenni, de ezt a határidőt a koronavírus-járvány miatt elhalasztották. A 2020-as népszámlálás kezdete a legtöbb amerikai lakos számára egybeesett a vírus tavalyi berobbanásának időszakával, és ez arra kényszerítette a népszámlálási hivatalt, hogy késleltesse a műveleteket és időban kitolja a népszámlálás ütemtervét.

A számok nem tükrözik azt a majdnem 620 ezres veszteségét, amely a koronavírus-járványban meghaltakat jelenti.

Az MTI a The Washington Post cikkét szemlézve kiemeli, ez az első alkalom az amerikai népszámlálások történetében, hogy a fehér lakosság aránya csökkent, ám a fehérek most is a legnagyobb népességcsoportot alkotják mintegy 204 millió fővel, ami a 330 milliós összlakosság 61,6 százaléka.

The post Sokszínűbbé és városiasabbá vált az USA az elmúlt tíz év során first appeared on 24.hu.

Related posts

Nem mindegy, hogyan mos, aki allergiás (x)

MOCOHU

30 év után kiengedték a börtönből Radzsiv Gandhi egyik gyilkosát

MOCOHU

Kibertámadás érte a nagy tajvani techcéget

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This