26.5 C
Budapest
April 29, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
balesethorthy istvánhorthy miklósii. világháborúkormányzóMAGYARORSZÁGTudomány

Így halt meg Horthy fia

Horthy Miklós idősebbik fia,  Horthy István Budapesten szerzett gépészmérnöki diplomát, majd 1928-tól a Weiss Manfréd Gépgyárban helyezkedett el. Huszonöt esztendős korában, 1929-ben amerikai körútra indult, és mint egyszerű munkás, egy évet dolgozott a világhírű Ford gyárban, Hazatérése után a MÁVAG egyik tervezőosztályának vezetője lett – részt vett például a híres 424-es gőzmozdony megalkotásában – majd 1934-ben cégvezetőnek nevezték ki.

Nem is szállhatott volna fel

A Rubicon.hu cikkéből kiderül, négy évvel később már a vezérigazgató volt, 1940-ben pedig rábízták a Magyar Államvasutak irányítását, amit a rossz nyelvek itthon a kormányzónak, a külföldi sajtóban pedig a náciknak tulajdonítottak. Mint a MÁV első embere, Horthy tagja lett az Országgyűlés felsőházának, és a magyar hadba lépés évében államtitkári feladatkört kapott.

A nagypolitika sodrába 1942-ben került, miután apja – állandó betegeskedése miatt – kijelölte helyettesének, vélhetően örökösének: Horthy Istvánra az 1942/II. tc. értelmében „kiskormányzó” lett. A döntés ellen egyedül a szélsőjobboldali nyilasok tiltakoztak, mivel a mérnök közismerten angolbarát volt, és az évek során számos németeket bíráló nyilatkozatot tett.

Horthy István élete során mindig arra törekedett, hogy a szülői támogatás nélkül is kiérdemelje előléptetéseit. Erre a mentalitásra világít rá 1942-ben meghozott döntése is, amikor vállalta, hogy a 2. magyar hadsereggel a keleti frontra vonul. Bár fontos pozíciója miatt csak tartalékos szolgálatra osztották be, ő osztozni akart a katonák megpróbáltatásaiban, és az év során 24 bevetésen vett részt. Utolsó, 25. felszállása éppen az augusztus 20-ára esett.

Horthynak ekkor már el sem kellett volna indulnia az alekszejevkai támaszpontról, mivel előző nap megérkezett visszahívó parancsa, ő azonban ezt valamilyen oknál fogva elhallgatta felettesei előtt.

Baleset vagy gyilkosság?

Így hajnali 5 óra után néhány perccel felszállt Héja típusú repülőgépével, majd rövid idő múlva a földbe csapódott, és életét vesztette. A baleset okai nem ismertek: a legvalószínűbb, hogy Horthy a Héják tervezési hibája folytán dugóhúzóba esett, amiből már nem bírta kikormányozni a járművet. Ezen magyarázat mellett természetesen még számos elmélet született, és nem sokkal a halálesetet követően elkezdődött a legendagyártás is.

Akkoriban sokan úgy gondolták, a németekkel szemben kritikus kormányzóhelyettes gépének meghibásodását a nácik okozták, míg a kommunista érában – jellemzően – Horthy állítólagos ittas állapotával magyarázták a balesetet.

Hholttestét néhány nap után hazaszállították, és Kenderesen, a család kriptájában helyezték végső nyugalomra. A szerencsétlenséget állami gyász követte, Horthy István tiszteletére bélyeget adtak ki, apja pedig emlékművet rendelt fiának, mely végül sohasem készült el.

The post Így halt meg Horthy fia first appeared on 24.hu.

Related posts

Doncic most a válogatottban tett csodát

MOCOHU

„Anyázva fröcsögött az arcomba a csarnokban, az utcán meg barátilag köszönt”

MOCOHU

Az étrenden is múlhat, elkapjuk-e a koronavírust

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This