20.6 C
Budapest
April 29, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
gasparics fannijégkoronglisa haleyMAGYARORSZÁGnői jégkorong válogatottnői jégkorong vbSport

Veszített, de már a jégre lépéssel történelmet írt a női hokiválogatott

Mi vagyunk az esélytelenek, de ha megragadjuk és a javunkra fordítjuk ezt a szerepet, sikeresek lehetünk, láthattunk erre példákat

– mondta a mérkőzést megelőzően Lisa Haley, a magyar női jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya a tízcsapatos kanadai elitvébé nyitómeccse előtt.

És valóban, ahhoz képest, hogy először játszott ezen a szinten, egyáltalán nem kezdett megilletődötten a magyar csapat. Ha nem is záporoztak a lövések, de megvoltak a helyzeteink. Az első harmad derekán aztán felpörögtek az események: egy kivédekezett emberhátrány után nem sokkal egy szerencsésen eltalált lövéssel vezetést szerzett Németország, majd egy percen belül az előnyt is megduplázta az ellenfél – mindkétszer Nina Christof volt a gólszerző.

A második harmad elején láthattuk igazán, milyen játékerőt is képvisel a jóval erősebb és a világelitben rutinosabb német csapat, keményen letámadtak ez pedig nem annyira ízlett a magyar válogatottnak. Németh Anikó azonban remekelt a kapuban (volt, hogy a kapuvas segítette ki), majd nekünk is volt pár veszélyes megindulásunk, de Jennifer Harss is látványos védéseket mutatott be.

A harmadik harmad kiegyenlítettebb játékot hozott, ám egy bosszantó szituációt követően (beszorult a bot a palánk összeillesztésébe) magyar támadásépítés helyett német ziccer következett, Zorn pedig fonákkal a keresztvas alá emelt, eldöntve ezzel a mérkőzést.

A vébén két ötös csoportban szerepelnek a csapatok, az A a kiemelt, onnan mindenki bejut a negyeddöntőbe, míg a B-ből a legjobb három folytathatja majd a nyolc között. Utóbbiban szerepel Magyarország, sorrendben még a csehekkel, a japánokkal és a dánokkal játszunk a csoportkörben.

Hosszú út vezetett idáig

2008-ban a magyar női csapat még majdnem kiesett a divízió 3-ból, abban az évben csak a 27. legjobb volt a világon. A az elmúlt évtizedben azonban egyre jobbam megerősödött a női szakág, amely folyamatosan lépdelt felfelé, 2019-ben pedig hazai pályán története során először kiharcolta a feljutást a világelitbe – érdekesség, hogy az a Pat Cortina volt a szövetségi kapitány, aki 2008-ban a férfiakat is először vezette a legjobbak közé.

Tavaly nyár óta Lisa Haley irányítja a válogatottat, aki tagja volt az olimpiai és világbajnok kanadai válogatott szakmai stábjának is korábban.

Ahogy minden másba, úgy a női világbajnokságba is közbeszólt a koronavírus. A 2020-as tornát elhalasztották, úgy volt, hogy idén májusban rendezik meg, a magyar játékosok már össze is pakoltak, de akkor szóltak, hogy újabb halasztás lesz, végül egészen furcsa időpontra, nyár végére került a torna. Komoly hiányzók is akadnak: a honosított kanadai Averi Nooren, aki 2019-ben a csapat legjobbja volt, már nem jégkorongozik, Jókai-Szilágyi Zsófia a vb előtt nem sokkal vonult vissza nyaki gerincsérve miatt (28 évesen), Huszák Alexandra pedig térdsérülése miatt nem tudta vállalni a játékot.

Haley így a lehetséges 25 fő helyett végül csak 24-et nevezett az utazó keretbe. A nemzetközi szövetség döntése értelmében idén nincsenek kiesők, így az biztos, hogy a fiatal magyar csapat jövőre is a világ legjobb tíz válogatottja között szerepel majd.

Női jégkorong-vb, B csoport, 1. forduló

Németország – Magyarország 3-0 (2-0, 0-0, 1-0)

The post Veszített, de már a jégre lépéssel történelmet írt a női hokiválogatott first appeared on 24.hu.

Related posts

Ő volt a halhatatlan katona

MOCOHU

Megvan a hivatalos végeredmény

MOCOHU

„Anya, az lehet, hogy én is autista vagyok? Mert olyan vagyok, mint Misi a mesében”

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This