24.2 C
Budapest
May 6, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Belföldbudapesti autósok közösségeegyüttműködésMAGYARORSZÁGrendőrség

„Érthetően sokakat zavar, amikor a leállósávban elhúznak mellette az autók” – eljárások sora indult beküldött felvételek alapján

Egyre gyakoribbak Magyarországon is az úgynevezett dashcam-felvételek, azaz az autós fedélzeti kamerákkal készített videók. A Budapesti Autósok Közössége most már naponta 30-50 ilyen felvételt kap – mondta Csősz Krisztián, a portál alapítója a 24.hu-nak. Ezeken a videókon legtöbbször az látható, hogy vannak autósok, akik egészen pofátlanul veszik semmibe a közlekedési szabályokat, és ezzel gyakran mások testi épségét veszélyeztetik. A portálra pár napja került fel például az alábbi videó:

Áprilisban a Budapesti Autósok Közössége és az ORFK Balesetmegelőzési Bizottsága együttműködési megállapodást kötött. A rendőrségtől megtudtuk, hogyan zajlik a folyamat:

A videókat a Budapesti Autósok Közössége által kijelölt személy ellenőrzi és amennyiben kiemelt súlyú vagy az állampolgárokat irritáló jogsértést tapasztal a felvételeken, akkor értesíti az ORFK Rendészeti Főigazgatóság Közlekedésrendészeti Főosztályát.

A rendőrség válaszából az is kiderül, hogy a megállapodás óta 37 videót továbbított a Budapesti Autósok Közössége a rendőrségnek, ezekben az esetekben eljárás is indult.

Csősz Krisztián elmondta, hogy csak azokat a felvételeket teszik közzé és továbbítják a rendőrségnek, amiken „direkt szabálysértés” látható, illetve az, hogy az „elkövető” életvitelszerűen közlekedik szabálytalanul. Hangsúlyozta, hogy nem a sárgán átcsúszó autósokra utaznak.

Azokra az esetekre figyelünk fel, amik a társadalmat veszélyeztetik

– nyilatkozta Csősz. Az alábbi videó például egyértelműen ebbe a kategóriába tartozik:

 

A főszerkesztő szerint a Pesti úti ámokfutó esete is jó példa erre. Miután a férfit elfogták, kiderült, hogy már több ügye is volt, végül rablás, garázdaság és zaklatás gyanújával vették őrizetbe. Ha ez a felvétel nem jutott volna el hozzánk, akkor jó eséllyel soha nem derül ki a szabálysértés – mondta Csősz Krisztián.

A Budapesti Autósok Közössége egyébként korábban is együttműködött a rendőrséggel, csak egy sokkal hosszabb folyamattal lehetett eljutni a felelősségre vonásig. A megállapodást megelőzően kitettek egy videót az oldalra, ezt az emberek megnézték, felháborodtak, majd néhányan jó esetben feljelentést tettek. Most viszont a kiválasztott videókat rögtön publikálásuk után eljuttatják a rendőrséghez, így lerövidül a folyamat.

A közzétett videók 99 százalékáról haladéktalanul tájékoztatjuk a rendőrséget, így az azonosításra már akár alkalmas változatot gyorsan ki tudják kérni

– nyilatkozta a főszerkesztő.

A Budapesti Autósok Közössége hónapról hónapra több felvételt kap, és az is látható, hogy egyre többen vásárolnak menetrögzítő kamerát. A Media Martk májusi közleménye szerint 2020-ban több, mint háromszorosára nőtt a menetrögzítő kamerák eladása az előző évihez képest és 2021 első hónapjaiban szintén erős forgalomnövekedést regisztráltak.

Csősz Krisztián szerint nincsen ebben semmi meglepő:

Érthetően sokakat zavar, amikor a leállósávban elhúznak mellette az autók.

A portál alapítója szerint a kamerának van visszatartó ereje, mivel a szabálytalankodóknak számolniuk kell azzal, hogy még akkor is lehet következménye a történteknek, ha nincsen rendőr a helyszínen.

A rendőrség válaszából az is kiderült, hogy az eljárások többsége még folyamatban van, így büntetés kiszabására még nem került sor. Hozzátették:

Amennyiben az elkövetett jogsértés szabálysértésnek minősül, úgy az elkövető 5–150 000 forintig terjedő bírsággal sújtható. Ha a jogsértés közigazgatási bírsággal sújtható, akkor a büntetés 30–300 000 forint között szabható ki. Bűncselekmény esetén az elkövetett cselekmény súlyától függően a bíróság hoz ítéletet.

The post „Érthetően sokakat zavar, amikor a leállósávban elhúznak mellette az autók” – eljárások sora indult beküldött felvételek alapján first appeared on 24.hu.

Related posts

A 450 ezer adag kínai vakcina mellett 55 ezer adag AstraZeneca is érkezett ma Magyarországra

MOCOHU

Meghalt Michael Nesmith

MOCOHU

Az átlagosnál jóval enyhébb idővel köszön be 2021

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This