26.2 C
Budapest
April 29, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Belföldgulyás gergelykormányMAGYARORSZÁGvadai ágnesvelencei-tó

Megkérdezték a kormánytól: Ha filmstúdióra van 42 milliárd, a Velencei-tóra miért nincs?

Vadai Ágnes, a DK-képviselője azt kérdezte írásban Gulyás Gergelytől:

A fóti filmstúdióra van 42 milliárd forintja a kormánynak, a Velencei-tóra nincsen?

A Miniszterelnökséget vezető miniszter megbízásából a kérdésre Orbán Balázs válaszolt.

Szerinte a kormány a mozgóképiparra a hazai gazdaság egyik meghatározó ágazataként tekint, amely közel 20 ezer tapasztalt szakembernek ad munkát. „Tájékoztatom Képviselő Asszonyt, hogy a kérdésében sugallt, régi adósságként létrejövő stúdiókomplexum-korszerűsítés és – bővítés épp ezért a Kormány Gazdaságvédelmi Akcióterve keretében valósul meg, amelytől az exportbevételek további növekedése, valamint – a mozgóképipari fejlesztésekkel járó multiplikátorhatások által – a gazdaság egyéb területein is pozitív eredmények várhatóak (például szállodák, éttermek forgalomnövekedésében). A beruházás az új építkezések mellett a meglévő épületek, az energetikai rendszer, a belső út- és közműhálózat felújítására és fejlesztésére is irányul.”

Orbán ezután tért rá a tó ügyére:

A Velencei-tó közös ügyünk, amelynek fejlesztésére a kormányzat folyamatosan jelentős költségvetési forrásokat fordít. A vízminőség fenntartható javítására, a part menti területek természetközeli állapotának magasabb színvonalú megőrzésére és környezettudatos megújítására a Kormány eddig is már 14 milliárd forintot biztosított.

Végül leszögezte:

A vízgyűjtő alapvetően száraz jellegét a klimatikus viszonyok mellett a terület geológiai tulajdonságai is meghatározzák, amelyek az egyébként is sekély tavat kiemelten érzékennyé teszik a száraz vízháztartási helyzetekkel szemben. Magyarország Kormánya kiemelt figyelmet szentel a Velencei-tó ügyének, így kész támogatni egy olyan átfogó és komplex megközelítésű vízügyi intézkedési tervet, amely figyelemmel van az ivóvíz biztosítási, árvízvédelmi és az öntözési szempontokra is. Tájékoztatom Képviselő Asszonyt, hogy a Kormány döntése alapján ezen terv előkészítése – több szakmai szervezet és szakértő bevonásával – már folyamatban van.

Kapcsolódó
Rövid távon az eső, hosszú távon csak a kormány tudja megmenteni a Velencei-tavat

A kormánynak néhány éven belül többet kellene költeni a Velencei-tóra, mint az elmúlt tíz évben összesen. A strandok bezárása kegyelemdöfés volt a tóparti vállalkozóknak, 70-80 százalékos visszaesést tapasztalnak a turizmusban. Riport Velencéről, ahol jó a víz, csak kevés.

The post Megkérdezték a kormánytól: Ha filmstúdióra van 42 milliárd, a Velencei-tóra miért nincs? first appeared on 24.hu.

Related posts

Éhínséget okozott Madagaszkáron a klímaváltozás

MOCOHU

Kinizsi úgy harcolt, mint egy oroszlán

MOCOHU

A nap legfontosabb hírei – 2020.11.25.

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This