23.3 C
Budapest
May 6, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
eredetkutatásjárványkínakoronavírusMAGYARORSZÁGNagyvilágusavuhan

Elakadt a koronavírus eredetkutatása, és vészesen fogy az idő a WHO szerint

Kutatókból álló nemzetközi csapatot küldött még az év elején Kínába az Egészségügyi Világszervezet (WHO), hogy megtudják, honnan származik a covid-19 járványt okozó koronavírus. Ezek a szakemberek szerdán azt közölték, hogy a kutatás elakadt, és arra figyelmeztettek, hogy fogytán az idő: a rejtély megoldásának lehetőségei gyorsan bezárulnak – írja az AP News.

A Nature folyóiratban megjelent kommentárban a WHO által toborzott szakértők azt állítják, az eredetkutatás kritikus szakaszban van, ami szorosabb és hatékonyabb együttműködést tenne szükségessé. Ehelyett azonban a munka megrekedt. A kutatók megjegyezték, hogy a kínai szakemberek a betegadatok kezelésére vonatkozó aggodalmaikra hivatkozva továbbra is vonakodnak megosztani a nyers adatok.

A WHO szakértői csoportja a márciusban közzétett elemzésében arra jutott, hogy a vírus valószínűleg állatról terjedt át az emberre, és „rendkívül valószínűtlennek” minősítették, hogy laboratóriumból szabadult volna el. A szakértők ugyanekkor azonban azt is közölték, a jelentésüket csak az első lépésnek tekintik, és hozzátették:

Ennek a döntő fontosságú vizsgálatnak a lehetősége gyorsan lezárul: bármilyen késedelem biológiailag teszi lehetetlenné bizonyos vizsgálatok elvégzését.

Kína szerdán kijelentette, hogy a szakembereknek más módszerekre kellene összpontosítaniuk a Covid-19 eredetkutatást illetően, és javasolták, hogy más országokban folytassák a vizsgálatot. Fu Cong, a kínai külügyminisztérium egyik vezető beosztású tisztviselője sajnálkozott amiatt, hogy a koronavírus eredetkutatása elakadt, de azt mondta, ez nem Kína hibája.

Kína mindig is támogatta, és továbbra is részt vesz a tudományos alapú eredetkutatásban

– fogalmazott.

Cong azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy fölöslegesen felfújta a laboratóriumi szivárgás elméletét, és a felelősséget megpróbálja Kínára hárítani. A magas rangú kínai tisztviselő ezzel együtt utalt arra, hogy a koronavírus akár amerikai kutatólaboratóriumokhoz köthető lehet, és javasolta, hogy az USA bízza meg a WHO-t egyes amerikai létesítmények vizsgálatával.

A WHO által toborzott szakértők számos lehetőséget felsoroltak a további kutatásokhoz, ideértve a szélesebb körű ellenanyag-vizsgálatokat, amelyek segítségével azonosíthatók lehetnek azok a helyek, ahol a COVID-19 észrevétlenül terjed. Néhány kutató ugyanakkor máris attól tart, hogy a legjobb mintavételi lehetőségeket az első hetekben elszalasztották, amikor nem vizsgálták érdemben a Vuhani halpiacot, ahol – jelen ismeretek szerint – az első humán fertőzést észlelték. Kínai kutatók ugyan több száz környezeti mintát összegyűjtöttek közvetlenül a koronavírus kumutatása után, de az nem világos, hogy hány emberre illetve állatra terjedt ki a vizsgálat.

Maciej Boni, a Pennsylvaniai Állami Egyetem biológiaprofesszora, aki nem volt tagja a WHO kutatócsapatának, azt AP-nek azt mondta,

a koronavírus állati forrását meg lehet ugyan határozni, de az átfogó vizsgálatok elvégzése akár öt évbe is telhet.

A Covid-19 eredetkutatása súlyos vita forrásává vált az USA és Kína között, és egyre több amerikai szakértő sürgeti a vuhani halpiachoz meglehetősen közel fekvő víruslaboratórium vizsgálatát. Ezt azonban a kínai állam határozottan elutasított, és „bűnbakkeresésnek” bélyegezte.

Joe Biden májusban elrendelte, hogy az amerikai titkosszolgálatok kilencven napos határidővel vizsgálják felül az állat–ember-hipotézist és a laboratóriumi szivárgás elméletét is. Júliusban még a WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz is azt mondta, korai lenne elutasítani a laboratóriumi szivárgás elméletét.

The post Elakadt a koronavírus eredetkutatása, és vészesen fogy az idő a WHO szerint first appeared on 24.hu.

Related posts

Minden jel arra utal, hogy Ben Affleck és Ana de Armas szakítottak

MOCOHU

Amerika újabb 400 millió dollárnyi katonai támogatást ad Ukrajnának

MOCOHU

Méhnyakrák miatt műtötték Nádai Anikót

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This