20.6 C
Budapest
April 29, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
MAGYARORSZÁGmerkely bélaorvostechnológiarobotizációsebészrobotsemmelweis egyetemTech

Sebészrobotot mutattak be Semmelweis Egyetemen

Robotsebészeti program indulhat a Semmelweis Egyetemen – jelentette be Merkely Béla az egyetem rektora egy szerdán kiadott közleményben. Ebben azt írják, a Da Vinci Xi névre hallgató korszerű sebészrobotot a napokban ismerhették meg az egyetem munkatársai és hallgatói az I. Sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinikán.

Merkey a robotot bemutató eseményen azt mondta, a legnehezebb feladat egy ilyen projektnél a gépet működtető gyakorlott, multidiszciplináris sebészeti közösség összeállítása, valamint az eszköz finanszírozása. Hogy a jövőben a Semmelweis Egyetemen is elérhető legyen egy Da Vinci robotsebészeti eszköz, már összeállt egy fiatal orvosokból és tapasztalt professzorokból álló, robotsebészet iránt érdeklődő közösség. Az eszköz a betegellátás mellett az oktatásban, a szakorvosképzésben is használható – áll az egyetem közleményében.

Ami a finanszírozást illeti, arról a Innovációs és Technológiai Minisztérium gondoskodik az egyetem oktatásgfinanszírozási szerződésn keresztül, ám mint írják: a tervek szerint a jövőben a beavatkozások a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő támogatásával is végrehajthatóak lesznek.

Az új műtéti technika segítségével elsősorban komplexebb urológiai, nőgyógyászati, hasi, valamint fej-nyaksebészeti operációk végezhetők majd, A Da Vinci tehát az orvostanhallgatók, sebész rezidensek képzése mellett a betegek számára is hatalmas előnyt jelent

– idézik közleményben a rektort.

Szijártó Attila, a robotprogramnak otthont adó klinika igazgatója arról beszélt, hogy a robotsebészeti program komoly fejlődést és modernizációt hozhat az egészségügyben, hiszen az eszköz segítségével a beavatkozások precízebben végezhetőek el, ráadásul a fejlesztés segítségével csökken a betegek kórházi ápolásának ideje, gyorsabbá válik a felépülés. A technológia ugyanakkor segíthet a fiatal sebészek képzésében és vonzóbbá teheti számukra a hazai munkavégzést is.

Harris Palaondas, a sebészrobotot forgalmazó SofMedica Life Saving Innovation ügyvezető igazgatója az eseményen egyebek mellett arról beszélt, hogy a vállalat 1994 óta működik. Európában négy országban (Románia, Görögország, Bulgária, Ciprus) vannak jelen, Magyarországon pedig idén április óta.

A régióban eddig összesen 33 sikeres robotasszisztált sebészeti programot fejlesztettek ki, és több mint 1 millió beteget kezeltek a cég gépeinek segítségével, és több mint 20 ezer egészségügyi szakembert képeztek ki a használatukra. A közlemény kitér arra is, hogy a Da Vinci sebészrobot rendszert már világszerte használják.

Jelenleg több mint 6000 ilyen robot működik, és tavaly több mint 1,2 millió Da Vinci-műtétet hajtottak végre.

The post Sebészrobotot mutattak be Semmelweis Egyetemen first appeared on 24.hu.

Related posts

„Zsebparkra” kaptak annyi pénzt, hogy abból húszezresekkel lehetne befedni az egész területet

MOCOHU

Egy éve ilyenkor: Tömött sorokban vártak, hogy bejussanak az orgiára

MOCOHU

Az ősemberek téli álmot aludtak egy új elmélet szerint

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This