20.6 C
Budapest
May 7, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
állatokállatvilágcápaMAGYARORSZÁGpartenogenezisszűznemzéstermészetTudományzöldövezet

Szűznemzéssel szült egy akváriumi cápa

Szűznemzést dokumentáltak egy olaszországi akvárium egyik csillagos cápájánál – írja a Live Science. A kutatók szerint ez lehet az első ismert eset a fajnál.

A kis nőstény, Ispera, a szardíniai Cala Gonone-i Akváriumban született.

A példány anyja az elmúlt egy évtizedben egy másik nősténnyel élt egy tartályban, hímekkel ez idő alatt nem találkozott.

A hasonló, ivartalan szaporodást partenogenezisnek is nevezik. A jelenség extrém körülmények között figyelhető meg bizonyos állatoknál, amikor a nőstény gyakorlatilag saját petesejtjeit termékenyíti meg. A szűznemzést eddig több mint 80 gerinces fajnál észlelték, köztük cápáknál, de a mostani lehet az első alkalom, amikor egy csillagos cápánál dokumentálják.

Dulyanut Swdp / Getty Images Illusztráció.

Demian Chapman, a floridai Mote Tengeri Laboratórium és Akvárium munkatársa szerint a jelenséget mára már mintegy 15 cápa- és rájafajnál írták le. A folyamatot a természetben nagyon nehéz lenne megfigyelni, ezért a szakértők fogságban őrzött egyedekre támaszkodnak.

A partenogenezis ritka, igaz, több cápánál is létezik. A legtöbb faj a rablócápa-alakúak közé tartozik, ennek a csoportnak a tagja többek között a zebracápa. A szűznemzés a ikrarakó és a elevenszülő fajoknál egyaránt előfordul.

A természetben a partenogenezis azon nőstények utolsó esélye a szaporodásra, amelyek hosszú időn át nem találkoznak hímekkel. Úgy tűnik, az akváriumi elzártság is képes kiváltani a különleges reakciót.

A szűznemzéssel létrejövő utód DNS-e 100 százalékban megegyezik anyjáéval, de nem számít valódi klónjának. Az ily módon született cápák mindig nőstények, hiszen a nemzésben nem vesz részt hím, amely átadhatná az Y-kromoszómát.

Dudgeon kiemelte, a jelenség gyakorlatilag a beltenyészet egyik típusa, a partenogenezis pedig csökkentheti az utód túlélési esélyeit. Ennek ellenére vannak olyan példányok, amelyek képesek kifejlődni és később szaporodni is. Az olaszországi Ispera egyelőre teljesen egészségesnek tűnik.

The post Szűznemzéssel szült egy akváriumi cápa first appeared on 24.hu.

Related posts

Az elárasztott pincében sem hagyták abba a videojátékot a fülöp-szigeteki kamaszok

MOCOHU

Töredezik a világ legnagyobb jéghegye

MOCOHU

Életfogytiglant kaphat a járdánházi férfi, aki robbantással zárta le a családi vitát

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This