19.2 C
Budapest
May 1, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
MAGYARORSZÁGmedveállatkarovaroksétaTudomány

Így sétálnak a legszívósabb élőlények a bolygón

A medveállatka kétségkívül a világ legszívósabb élőlényei közé tartozik – ha az ember lefagyasztja, dehidratálja, kilövi, szinte megsüti, még mindig vissza lehet hozni az életbe, és nagyon jól bírja a világűrben jelen lévő sugárzást és extrém hőmérsékleteket is. Ha azonban nem ezekre a furcsa tulajdonságaira gondolunk, érdemes azt is megnéznünk, hogyan sétálnak – ezek ugyanis azon apró, puha testtel rendelkező élőlények egyikei, akik tudnak menni, és valójában az egyik legkisebb olyan élőlények, amelyeknek még van lábuk – írja a Science Alert.

A Rockefeller Egyetem kutatói Jasmine Nirody vezetésével megfigyelték, hogyan tud menni a Hypsibius dujardini, és nagyon meglepődtek: az állatok kifejezetten könnyen sétálnak, és szeretnek is mozogni. „Nem kényszerítettük őket semmire. Néha csak ide-oda sétálgattak a felületen” – mondta Nirody. „Máskor láttak valamit, ami tetszett nekik, és elkezdtek felé haladni.”

Lisset Duran / PNAS

A szakértők megállapították, hogy a medveállatkák mozgása nagyon hasonlít a rovarokéhoz, annak ellenére, hogy nem sok közös van a két állatfajban.

A kutatók azt is megfigyelték, hogyan sétálnak a medveállatkák a különböző felületeken – az üvegen nem jutottak messze, a puhább anyagokon pedig egyfajta ügető koordinációs mintázatra váltottak, ami megfigyelhető az ízeltlábúaknál is.

A kutatók az eredményeiket a PNAS tudományos folyóiratban osztották meg.

Nagy Nikoletta további cikkei
  • Fulladoznak a műanyagszeméttől az állatok Ázsiában
  • Kétszer annyi antitest termelődik a Modernától, mint a Pfizertől
  • Utánozzák a hímeket a nőstény kolibrik, hogy elkerüljék a zaklatást

The post Így sétálnak a legszívósabb élőlények a bolygón first appeared on 24.hu.

Related posts

Ketyeg az óra a családi vállalkozásoknál

MOCOHU

Moszkvába és Kijevbe látogat Angela Merkel

MOCOHU

A rendőrök mindenkit egyenként igazoltattak

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This