17.3 C
Budapest
May 3, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
amrullah szalehMAGYARORSZÁGNagyvilágpandzsír

Pandzsírból Tádzsikisztánba menekült a volt afgán alelnök

Tádzsikisztánba menekült Amrulla Száleh volt afgán alelnök a pandzsíri ellenállók parancsnokaival – közölte pénteken a radikális iszlamista tálibokra hivatkozva a timesnownews indiai hírportál.

Az Afganisztánban hatalomra került radikálisok szerint két repülőgép fedélzetén, csütörtökön hagyták el Pandzsír tartományt.

Nem egyszerű a helyzet Pandzsírban. A tálibok négy oldalról ostromolják a térséget, elvágták a telefon-, internet- és áramszolgáltatást. Száleh tegnap este elhagyta Pandzsírt és Tádzsikisztánba ment. Bizonyára már ott is van

– mondta pénteken egy kabuli forrás a TASZSZ orosz hírügynökségnek.

Már állítólagos távozását követően Száleh a Twitteren írt a pandzsíri lakosság szörnyű megpróbáltatásairól.

A tálibok elzárták a humanitárius segélyek útját Pandzsírba, etnikai alapon szűrik az utazókat, a hadköteles korú pandzsíri férfiakat aknamezőkre hajtják, lekapcsolták a telefon- és áramszolgálatást, és még gyógyszert sem engednek be a területre. Az emberek csak kis összegű készpénzt tarthatnak maguknál

– írta mikroblogján.

Az utóbbi 23 évben, a vészhelyzeti kórház megnyitása óta, sosem zártuk ki a tálibokat. A tálibok háborús bűncselekményeket követnek el, semmibe véve a nemzetközi humanitárius jogot. Felszólítjuk az ENSZ-t és a nemzetközi közösséget, hogy fordítsa figyelmét a tálibok egyértelműen illegális és terrorista tevékenységére

– fűzte hozzá.

A hírportál felidézte, hogy Száleh, aki Asraf Gáni volt elnök külföldre menekülését követően az alkotmányra hivatkozva magát nevezte meg az államfői tisztség jogos betöltőjeként, csütörtökön még arról beszélt, hogy a pandzsíri ellenállás továbbra is meg fogja védeni minden afgán állampolgár jogait.

A tálibok pénteken a tartomány elleni hadműveleteik sikereiről számoltak be, a területet uraló ellenállók ugyanakkor ezt a tálibok dezinformációs próbálkozásának mindősítették, és azt közölték, hogy a Pandzsír-völgynél meghátrálásra kényszerítették a tálib erőket, amelyek súlyos veszteségeket szenvedtek.

A Hindustan Times című indiai hírportál pénteken azt írta, hogy egyes jelentések szerint a kiéleződő pandzsíri harcok sokakat menekülésre kényszerítettek.

(MTI)

The post Pandzsírból Tádzsikisztánba menekült a volt afgán alelnök first appeared on 24.hu.

Related posts

A nap legfontosabb hírei – 2021.08.19.

MOCOHU

Minden járvány alatt lejárt okmány meghosszabbodik június 30-ig

MOCOHU

Jócskán többe fog kerülni idén a külföldi nyaralás

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This