15.4 C
Budapest
May 2, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
covidkörnyezetszennyezéslégszennyezettségMAGYARORSZÁGpandémiaTudomány

Túl rövid időre csökkent a légszennyezettség

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) idén először állította össze levegőminőség- és klímajelentését. E szerint a szálló por (PM2,5) több mint egyharmadával csökkent Ázsia egyes térségeiben, 40 százalékkal Afrikában, Dél-Amerikában és Dél-Ázsiában, de csak kisebb mértékben Európában és Észak-Amerikában.

A Covid-19 miatti lezárások és utazási korlátozások a kulcsfontosságú légszennyező anyagok kibocsátása drámai mértékű, rövid idejű csökkentését idézték elő, különösen városi környezetben

– idézi az MTI a világszervezet kutatóit.

A szakemberek a tavalyi levegőminőségi adatokat hasonlították össze a 2015-2019 közötti időszakéval és kimutatták, hogy a nitrogén-oxid-kibocsátás – amelynek nagy része a közlekedésből és a fosszilis üzemanyagok égetéséből ered, és megsemmisíti az ózont a levegőben – szinte mindenhol a világon 70 százalékkal esett vissza. Emiatt egyes térségekben az ózonszint nem változott vagy kis mértékben nőtt. A szén-monoxid-kibocsátás is csökkent minden térségben, különösen Dél-Amerikában.

„A csökkenés azonban tavaly túlságosan rövid idejű volt, hogy hatással legyen az emberi egészségre” – közölte Okszana Taraszova, a világszervezet légkörkutató részlegének a vezetője. Az olyan jelenségek, mint az ausztráliai bozóttüzek, a szibériai és amerikai erdőtüzek füstje és a Szaharából érkező homok- és porviharok ellentétes hatással voltak a levegő minőségére.

The post Túl rövid időre csökkent a légszennyezettség first appeared on 24.hu.

Related posts

Másként kommunikálnak az állatkerti orangutánok, mint vadon élő társaik

MOCOHU

Több milliót kerestek eddig az Elon Musk nevével visszaélő csalók

MOCOHU

Gulyás Márton és Doros Judit kapta a Népszabadság-díjat, újra lesz népszabis Fedél Nélkül

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This