12.7 C
Budapest
May 16, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
ivan patzaichinMAGYARORSZÁGmeghalt. sportromán kenulegendaSportwichmann tamás

Meghalt a román kenulegenda, Wichmann Tamás legnagyobb ellenfele

Hetvenegy éves korában meghalt Ivan Patzaichin négyszeres olimpiai és kilencszeres világbajnok román kenus – közölte vasárnap a Román Olimpiai és Sportbizottság (COSR).

Patzaichin az egyik legismertebb és legelismertebb román sportoló volt, aki 1984-es visszavonulása után is megőrizte rendkívüli népszerűségét. Az 1968-as mexikói, az 1972-es müncheni, az 1980-as moszkvai és az 1984-es Los Angeles-i játékokon diadalmaskodott, emellett három olimpiai ezüstérmet is szerzett. A világbajnokságokon 22 alkalommal állt a dobogóra, kilencszer a legmagasabb fokára. Visszavonulása után edzőként dolgozott, közel két évtizeden át a román kajak-kenu válogatottat készítette fel.

Patzaichin az egyedüli román sportoló, akit a Nemzetközi Olimpiai Bizottság platina emléklánccal jutalmazott. Hetvenedik születésnapján, 2019 novemberében a legmagasabb román állami kitüntetésben részesítette Klaus Iohannis államfő.

Amint a Román Olimpiai Bizottság fogalmazott: Patzaichin „története a siker, a jóérzés és az emberi tartás története”. Az olimpiai bizottság azt is megemlítette, hogy Patzaichin az emberek tömegeit inspirálta arra, hogy szépen éljenek.

Kapcsolódó
Wichmann Tamás: A cél, még meleg kézből átadni az örökséget

A kilencszeres világbajnok kenulegenda önarcképe a gyermekkori balesettől az edzőtábori gitározásokon és a Kazinczy utcai kocsmán át az unokákig.

A legendás kenust szoros barátság fűzte egykori vetélytársához, Wichmann Tamáshoz, akit az olimpiákon rendre megelőzött (lásd fent az 1972-es olimpiai döntőről készült videót), de aki mögött többször is alulmaradt a világbajnokságokon. Többször vállaltak közös szereplést a Budapesti Román Kulturális Intézet, illetve a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet szervezésében. A Patzaichin 70. születésnapjára rendezett bukaresti gálaestnek 2019 novemberében a már beteg Wichmann Tamás volt a meglepetésvendége. A román sportember tavaly februárban megrendítő üzenetben búcsúzott el a 72 évesen elhunyt magyar barátjától.

(Kiemelt képen Charles herceg Ivan Patzaichin ajándékét veszi át 2017. márciusában, a bukaresti falumúzeumban. Fotó: ANDREI PUNGOVSCHI / AFP)

The post Meghalt a román kenulegenda, Wichmann Tamás legnagyobb ellenfele first appeared on 24.hu.

Related posts

Alacsony oxigénszintje miatt Emma Corrin kórházba került A korona forgatásán

MOCOHU

Robert Smith egy évtizeddel ezelőtt majdnem eltalálta Erzsébet királynő halála napját

MOCOHU

Kiderült, milyen betegségben szenvedő gyerekeket kezdtek el oltani Magyarországon

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This