18.5 C
Budapest
April 30, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
curiosityemberes űrmisszióMAGYARORSZÁGmarsnasasugárzásTudomány

Természetes képződmények védhetnek a sugárzástól a Marson

A Földön a világűrben jelenlévő sugárzástól a magnetoszféra védi meg az embereket – a Marson azonban ilyen már nem létezik, éppen ezért a jövő űrhajósainak komoly kihívást jelent az, hogy a vörös bolygón olyan lakókörnyezetet teremtsenek, amelyben nem kell félni a káros sugárzástól. A Geophysical Research Letters tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a marsi tanúhegyek azonban alkalmasak lehetnek arra, hogy természetes védőpajzsként működjenek, így ezeket érdemes lehet komolyan megvizsgálni egy jövőbeli Mars-misszió miatt – írja a Science Alert.

Guo Csingnan, a Kínai Tudományos és Műszaki Egyetem kutatója a NASA Curiosity roverjének adatait elemezte: a marsjárón van egy olyan eszköz, ami képes a sugárzást mérni, és pontosan az a célja, hogy a jövőbeli emberes missziók számára felderítse a terepet. A RAD (Radiation Assessment Detector, Sugárzásérzértékelő és – érzékelő) a Napból és más forrásokból érkező sugárzást is felfogja, és azt is vizsgálja, hogy ez milyen hatással van a Marson esetleg jelenlévő mikrobális életre. Az eszköz nagyjából akkora, mint egy pirító, és a Curiosity tetején található.

A Curiosity többek között a Murray-tanúhegyeket vizsgálta, elsősorban a geológiájukat, de ha már ott volt, a RAD is gyűjtött adatokat. A rover 13 marsi napot (solt) töltött a környéken, az ekkor gyűjtött adatokból kiderült:

a tanúhegyek környékén 5 százalékkal csökkent a sugárzás.

Ez ugyan nem olyan számottevő, hogy tudományos áttörésnek lehessen tulajdonítani, de mindenképpen érdemes rá odafigyelni, és további kutatásokat végezni a témában.

A RAD adatai alapján kutatók azt is megfigyelték, hogy a tanúhegyek vissza is verik a világűrből érkező sugárzást, azaz az úgynevezett albedósugárzást növelik. A kutatás segít tovább karakterizálni a Marson található sugárzási sajátosságokat, ami nagyon fontos a jövőbeli, emberekkel zajló missziók miatt.

Nagy Nikoletta további cikkei
  • Lenyűgöző kép készült a Föld széléről
  • Eltűnnek az ősz színei a klímaváltozás miatt
  • A kihalás széléről hozták vissza a világ legveszélyeztetettebb gibbonfaját

The post Természetes képződmények védhetnek a sugárzástól a Marson first appeared on 24.hu.

Related posts

Hétméteres szakadékba zuhant egy nő Pécsen

MOCOHU

ValóVilág: Bálint ment vissza a párbajról, Gábor esett ki

MOCOHU

Használd jól a kávégépedet! (x)

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This