15 C
Budapest
May 8, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
afganisztáneueuropoliMAGYARORSZÁGNagyvilág

Uniós szóvivő: Nem úgy néz ki, hogy az új afgán kormány befogadó és reprezentatív lenne

Az ideiglenes tálib kormány nem teljesítette azt az ígéretét, hogy más etnikai csoportoknak és különböző vallási közösségeknek is helyet ad az új kormányban – jelentette ki Peter Stano, az Európai Bizottság illetékes szóvivője szerdán.

A szóvivő hangsúlyozta: „nem úgy néz ki”, hogy az új kormány befogadó és reprezentatív lenne Afganisztán gazdag etnikai és vallási sokszínűsége tekintetében, noha erre vonatkozóan a tálibok ígéretes nyilatkozatokat tettek az elmúlt hetekben.

Stano aggasztónak nevezte azokat a híreket, melyek szerint a tálibok nem tartják tiszteletben azokat a nemzetközi emberi jogi kötelezettségeket, amelyek mellett Afganisztán az elmúlt évtizedekben elkötelezte magát, beleértve az alapvető szabadságok megkülönböztetés nélküli tiszteletben tartását. Hozzátette: biztosítani kell a békés gyülekezés szabadságát.

Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja szerdán sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva közölte: az Európai Unió készen áll, hogy továbbra is humanitárius segítséget nyújtson a konfliktus sújtotta országnak, azonban a hosszabb távú támogatás folyósítása attól függ, hogy a tálibok tiszteletben tartják-e az alapvető szabadságjogokat.

Nagyon alaposan megvizsgáljuk, miként viselkedik az új kormány, mielőtt kötelezettséget vállalnánk

– fogalmazott az uniós biztos.

A tálib lázadók – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt harc nélkül elfoglalták Kabult, majd bejelentették, hogy véget ért az afganisztáni háború.

Kedden megalakult a tálibok átmeneti kormánya Hasszán Ahund molla ügyvivő miniszterelnök vezetésével. Médiaértesülések szerint Ahund a radikálisok egyik kevésbé ismert vezetője, aki vélhetően a rivális tálib frakciók közötti kompromisszumos megoldásként került a kormányfői tisztségbe. A kandahári születésű Ahund a tálib mozgalom alapítóinak egyike, és a tálibok elhunyt társalapítója, Omár molla közeli szövetségese volt.

Egyelőre nem tudni, hogy az ügyvivő kormány megbízatása meddig szól, és lesznek-e választások.

(MTI)

The post Uniós szóvivő: Nem úgy néz ki, hogy az új afgán kormány befogadó és reprezentatív lenne first appeared on 24.hu.

Related posts

Egy tajvani orvostanhallgató lányt lőtt le a barátja Szegeden, majd magával is végzett

MOCOHU

Orbán a fideszes EP-képviselőket fogadta a Karmelita kolostorban

MOCOHU

Ezer fölött jár a napi halálozási szám Oroszországban

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This