19.4 C
Budapest
April 30, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
belpolitikabűnügyhamran istvánJogkuciak-gyilkosságMAGYARORSZÁGNagyvilágrendőrségszlovákia

Hamran István veszi át a szlovák rendőrség irányítását

A komáromi Hamran István lett Szlovákia ideiglenesen megbízott országos rendőrfőkapitánya. Roman Mikulec belügyminiszter a Lynx Commando nevű különleges rendőri alakulat vezetőjét jelölte a posztra – írja a Paraméter.

Hamran István szeptember 16-án veszi át a posztot. A miniszter öt jelölt közül választotta ki őt. Hamran István megköszönte a bizalmat, azt mondta, igyekszik maradéktalanul megfelelni minden, a funkcióval összefüggő elvárásnak.

Hamran István korábban is indult a főrendőri pozícióért, akkori  meghallgatásán külön kitért rá, hogy a rendőrség vizsgálótisztjeinek és nyomozóinak a rendőrkapitány legmagasabb szintű támogatását kell élvezniük, még a nagy hatalmú vezetők elleni vizsgálatnál is.

Az általa vezetett kommandó a legbonyolultabb bevetéseket hajtja végre terroristák, emberrablók, szervezett bűnözői csoportok és más veszélyes bűnözők ellen. Korábban az ő alakulata csapott le Ján Kuciak és Martina Kusnírová gyilkosaira. Hamran Istvánt Helsinkiben megválasztották a 38 elit terrorellenes egységet tömörítő Atlas nevű szövetség elnökének is.

Szlovákiában a hatályos törvény szerint belügyminiszter nevezi ki az országos rendőrfőkapitányt, ha egy szakbizottság előtt leteszi a versenyvizsgát, és a parlament védelmi bizottsága a nyilvános meghallgatás után javasolja őt a pozícióra. Megbízatása 4 évre szól.

Hamran István kinevezésének előzménye, hogy augusztus végén lemondott (szeptember 15-i hatállyal) a januárban kinevezett szlovák rendőrfőkapitány, Peter Kovarík, aki ellen büntetőeljárás indult a hatalommal való visszaélés és az igazságügyi eljárás akadályozása miatt. Kovarík visszautasította a vádakat, panasszal élt az eljárás ellen.

The post Hamran István veszi át a szlovák rendőrség irányítását first appeared on 24.hu.

Related posts

Egyszerre több természeti katasztrófa is sújtja Olaszországot

MOCOHU

Visszavonul az olimpiai ezüstérmes Lőrincz Viktor

MOCOHU

Hollandia is Patriot légvédelmi rakétarendszereket küld Ukrajnának

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This