19.7 C
Budapest
April 30, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
KözéletMAGYARORSZÁGnyugatorbán viktor

Orbán Viktor: A Nyugat fokozatosan elvesztette hitét a saját küldetésében

Az angolszász világban azt tanítják, hogy egy jó előadásban van legalább három vicc, temetési beszédben egy is elég. Én ma semmi ilyet nem fogok tenni, kezdte a Mathias Corvinus Collegium évnyitóján elmondott beszédét Orbán Viktor.

A hvg.hu tudósítása szerint a miniszterelnök Niall Ferguson brit történészt, az esemény főelőadóját idézve azt mondta, Kelet és Kína felemelkedésében nincs semmi rendkívüli, az a logikus, hogy a világgazdaság centruma keleten van, és az, hogy a XXI. század Ázsia százada lesz, nincs semmi meglepő, ahogy az is természetes, hogy ez megviseli Európát és az USA-t egyaránt.

Szerinte a kérdés inkább az, hogyan volt lehetséges, hogy 400 évig Nyugat járt a világ előtt és állt az élén. A professzor válasza erre az, hogy a Nyugatnak a technikai eszközökön, újszerű intézményeken, tudományos felfedezésen túl kivételesség- és küldetéstudata volt, ami inspirációt és önbizalmat adott neki.

Úgy hitték, a nyugati embernek feladata van a világgal, és cselekednie kell azért, hogy ezt beteljesítse. Ferguson véleményét osztja Orbán arra vonatkozóan is, hogy a kulcs, hogy egyre jobban az apokaliptikus hangulat jellemzi a nyugati társadalmakat.

Elindult egy muszlim áradat, új helyzetet teremtve a többi között Olaszországban, Belgiumban, Németországban, Franciaországban és Ausztriában is. Úgy tűnik, a Nyugat nem képes adekvát politikai válaszokat adni erre a problémára

– fogalmazott Orbán.

A kormányfő szerint a Nyugat bénultságára az a magyarázat, hogy fokozatosan elvesztette hitét a saját küldetésében, és egyre többet beszél arról, hogy a történelme nemsokára véget ér.

Egyes időszakokat szégyell, kiiktatandónak ítél, közben nem tud mit a helyére állítani

– sorolta.

Hozzátette, ma a nyílt társadalom a Nyugat egyetlen koncepciója, ez pedig megfosztotta a saját küldetésébe vetett hitétől.

Most a muszlim dagály és Ázsia felemelkedése idején a Nyugat nem tudja a saját küldetéstudatát szembeállítani a kihívásokkal, mivel foglya a nyílt társadalom eszméjének. Ezzel szemben Közép-Európában úgy gondoljuk, hogy küldetés nélkül kudarcra vagyunk ítélve. Nem lehet elveszteni a hitet abban, amit csinálunk. Aki elveszti a hitét, az elveszti az inspirációt, a jobbra törekvés motivációját és eljelentéktelenedik, egy ilyen helyzetben vezetőnek lenni piti karriert jelent egy nagy sorsban való részesedés helyett

– fogalmazott.

Orbán szerint mi magyarok nem veszítettük szem elől a saját küldetésünket, ami nehéz is lett volna. Már csak azért is, mert a magyar nyelv és kultúra egyedülálló, ami csak rajtunk keresztül és általunk létezhet.

Ez küldetésnek nem kevés

– fűzte hozzá okfejtéséhez.

Kapcsolódó
Oxfordi történész értékelése: Orbán Viktor lett mára a „másik Európa” vezetője

Timothy Garton Ash szerint a magyar kormányfő nem olyan hülye, mint a britek, nem lép ki az EU-ból, hanem kihasználja az előnyeit.

The post Orbán Viktor: A Nyugat fokozatosan elvesztette hitét a saját küldetésében first appeared on 24.hu.

Related posts

Itt a Xiaomi hipergyorsan tölthető okostelefonja, a Xiaomi 11T Pro (x)

MOCOHU

Izland lett az első európai ország, ahol nők vannak többségben a parlamentben

MOCOHU

„Felnyomott a falra az ágyékával. Próbáltam eltolni magamtól, de ő ráfogott a radiátorcsőre mögöttem, és nem engedett”

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This