19 C
Budapest
May 2, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
aszteroidacsillagászateurópai déli obszervatóriumMAGYARORSZÁGTudományűrkutatás

Tippeljen, mire hasonlít ez az aszteroida!

270 kilométer hosszú, igencsak furcsa, kutyacsont alakú aszteroidáról készített felvételeket az Európai Déli Obszervatórium (Európai Déli Obszervatórium). A Kleopatra névre keresztelt objektumról soha nem készültek még ilyen pontos képek, csillagászok most először csinálhattak háromdimenziós térképet róla – írja a Sci-Tech Daily. Ezzel többet megtudhatnak arról, hogyan jött létre az aszteroida és a körülötte keringő két hold.

ESO/M. KORNMESSER/MARCHIS ET AL.

Franck Marchis, a SETI csillagásza szerint a Kleopatra igazán különleges objektum a naprendszerünkben. Az  Astronomy & Astrophysics tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzője elmonta, hogy ha az aszteroidáról többet tudunk meg, azzal a naprendszer kialakulásának megértése is közelebb kerülhet hozzánk. Kleopatra a Mars és a Jupiter közötti övben kering a Nap körül, és már 20 évvel ezelőtt megkapta a „kutyacsont” becenevét – ekkor fedezték fel ugyanis, és ekkor vették észre, hogy a két, nagyobb végét egy „nyak” köti össze, emlékeztetve a kutyáknak gyakran dobott csontokra.

2008-ban fedezték fel aztán, hogy két hold is kering az objektum körül, ezeket Kleopátra gyerekei után AlexHeliosnak és CleoSelenének nevezték el. 

Az új térképet a 2017 és 2019 közötti felvételekből rakták össze. Sikerült megállapítaniuk, hogy az aszteroida egyik vége nagyobb, mint a másik, és azt is, hogy megközelítőleg 270 kilométer hosszú. A holdakkal kapcsolatban érte meglepetés a kutatókat: egy másik, cseh kutatás kimutatta, hogy nem úgy keringenek, ahogy korábbi adatok alapján feltételezték róluk. Ez azért fontos információ, mert ha a holdakról nem jó adataik vannak a szakértőknek, akkor még a Kleopatra tömegét sem tudják megfelelően kiszámolni. Az új kalkulációk alapján rájöttek, hogy az objektum tömegét is 35 százalékkal túlbecsülték.

Az ebből következő sűrűségi számítások is hoztak új információkat: kiderült, hogy a Kleopatra valószínűleg egy ősi ütközés egy mellékterméke lehet.

Nagy Nikoletta további cikkei
  • Tesztelték, koronavírusosak-e a borneói orángutánok
  • Videó: így készül a természet egyik legsikeresebb csapdája
  • Komoly betegségeket okozhat a ketogén diéta

The post Tippeljen, mire hasonlít ez az aszteroida! first appeared on 24.hu.

Related posts

Kubatov Gábor saját pályáján győzné le a Facebookot

MOCOHU

Radics Gigi gyereke névre szóló takarót kapott Quincy Jones-tól

MOCOHU

Andy Warhol által írt, különleges szakácskönyv kerül árverésre

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This