19 C
Budapest
May 2, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
bbc historydanteirodalomköltőközépkorMAGYARORSZÁGTudomány

Száműzetésben halt meg az egyik legnagyobb költő

Dante Alighieri, „a világirodalom legnagyobb költeményének” szerzője – Babits tartotta annak az Isteni színjátékot – azt gondolta, hogy „az emberélet útjának felén” fogott hozzá a Pokol megírásához, de a sors rövidebbre szabta az életét: a remélt 70 helyett csak 56 évet élt meg.

Firenzében született 1265 májusában, mindkét ágon igen előkelő itáliai családban. Egyik ágon ősei a Frangipani nemzetség utódai – rangos római patrícius família – voltak, egy másik ág az ugyancsak tekintélyes ferrarai Alighieriekkel gazdagította a családfát. Jóllehet a nemzetség női ágon került házasságba a költő apai ükapjával, a második keresztes hadjáratban halálát lelő ős a ferrarai felmenők iránti tiszteletből az Alighieri nevet vette fel. Így lett a költő családneve Alighieri, keresztneve pedig Durante, s ennek becézett alakja a Dante.

Nem térhetett vissza szeretett városába

A család a pápaság és a Német-római Császárság közötti hosszú invesztitúra harcban a guelfek, azaz a pápapártiak oldalán álltak, szemben a császárokat támogató ghibellinekkel. Maga Dante is fegyvert ragadott huszonnégy évesen,  az ifjú lovas a campaldinói csatában ott volt az arezzói ghibellineket legyűrő firenzeiek között.

A firenzei közjó érdekében is szerepet vállaló Dante nem kerülhette el a kiélezett, szó szerint vérre menő politikai küzdelmeket. A guelfek két ágra szakadtak, a mai kifejezéssel élve ortodox, szélsőségesen pápapárti „fekete” guelfekre és a mérsékeltebb, a ghibellinekkel is párbeszédet folytató „fehér” guelfekre –  közéjük  tartozott  Dante is, aki messze túlzottnak vélte a pápák világi szerepvállalását. Dante közvetíteni próbált a két guelf tábor között. Amíg a pápánál járt küldöttségben, Firenzében a hatalmat a „feketék” szerezték meg, s bosszúhadjáratot indítottak a „fehérek” ellen.

Dantét 5000 forint pénzbírságra és két év száműzetésre ítélték, javait pedig elkobozták, majd a verdiktet – minthogy Dante nem jelent meg a bíróság előtt – 1302-ben máglyahalálra változtatták. Menekülnie kellett, és soha többé nem sikerült visszatérnie szülőföldjére és imádott városába. Ravennában halt meg 1321. szeptember 14-én, és még az a vágya sem teljesült, hogy Firenzében temessék el. Ugyan a Santa Croce templomban síremléke van, de Ravenna következetesen visszautasította hamvai kiadását.

Dante azt jelenti, Szilárdka

Érdekesség, hogy a világ egyik leghíresebb költője elsősorban keresztnevével, sőt annak becézett változatával vonult be az irodalomtörténetbe, Danteként – magyarul Szilárdkaként – ismerjük. A családnév elhagyása vagy mellőzése igen gyakori volt a középkori és kora újkori Itáliában. Michelangelót vagy Raffaellót szinte csak a keresztnevükön említik – ezért is bizonytalaníthatják el egy pillanatra a turistákat azok a mai olasz utcanév táblák, amelyeken azt látjuk, M. Buonarroti vagy R. Santi –, de ők még jól jártak azokkal a művészekkel szemben, akiket a művészettörténészek kivételével mindenki csak gúnynevükön ismer.

A légiesen könnyű, nádszál karcsú gráciákat vásznakra varázsló Botticelli vastag derekú, tömzsi férfiú lehetett, neve ugyanis „hordócskát” jelent (eredeti neve Alessandro di Mariano di Vanni Filipepi).  A Giorgio da Castelfranco nevű festő nagydarab ember volt, ezért kaphatta a Böhöm Gyuri, azaz Giorgione nevet. Antonio Allegri neve sem mond sokat, őt szülővárosáról, Correggióról ismerjük.  De a kortársak a művészek közül talán a legmostohábban a sienai festészet egyik legnagyobbikával, Giovanni Antonio Bazzival bántak: ő szexuális hajlamai miatt Il Sodoma néven lett világhírű…

The post Száműzetésben halt meg az egyik legnagyobb költő first appeared on 24.hu.

Related posts

Még nincs tízéves, de már zsinórban harmadszor ő az év legtöbbet kereső videósa

MOCOHU

Szabó Tímeát majdnem tízmillió forintra büntette Kövér László, miután belógatott egy zászlót a parlamentben

MOCOHU

Több ezer adag ételt vittek a helyiek a Dovernél rekedt kamionsofőröknek

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This