15.2 C
Budapest
May 4, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Belföldfekete-győr andrásMAGYARORSZÁGmomentumzaránd péter

Fekete-Győr lemondással zsarolta meg a Momentum elnökségét

Évekre visszanyúló belső válságról tanúskodnak az a Momentum-elnökség ülésről készült jegyzőkönyv, amelynek részleteit a Mandiner tette közzé. A lap beszámolója szerint a dokumentumot egy csalódott párttag juttatta el a szerkesztőségnek.

A párt egyik 2017-es elnökségi ülésén készült jegyzőkönyv szerint a Momentum kommunikációs csapata a kampányvezető leváltását kérte az elnökségétől, mert őt hibáztatták a párt „elbulizott pénzeiért”. A testület 2017. december 19-én tartott ülésén Fekete-Győr András elnök mellett Soproni Tamás, Dukán András Ferenc, és Cseh Katalin voltak jelen.

A Momentum kampányát akkoriban Zaránd Péter irányította, és éppen az ő személye adta a konfliktus egyik alapját.

A 2017 februárjában párttá alakult Momentum az első időkben számos belső problémával küzködött, ám azért nyáron megrendezték a Nyitás Fesztivál nevet viselő tábort, amely Ungár Péter LMP-s politikus botránya miatt lett a nyilvánosság számára emlékezetes. Utóbb kiderült, a rendezvény anyagilag is óriási bukás volt a párt számára. Az ülésen ezzel kapcsolatban Cseh Katalin úgy fogalmazott,

A szervezet problémáinak jelenleg a relatíve nagy részét a Nyitás Fesztivál okozza. A Nyitás Fesztivál az egy olyan dolog, mintha egy 0 százalékos önrésszel vennék egy 300 milliós házat, majd egyszer lesz egy jó állásom, mert én úgy is olyan tehetséges vagyok, hogy engem biztosan felvesznek majd a bankhoz.

Zaránd Péter a jegyzőkönyv szerint azt mondta, a pártnak nem maradt pénze, sőt 15 millió forintos mínuszban van. Zaránd sérelmezte, hogy bár egy belső vizsgálat megállapította, kik a felelősök a párt anyagi helyzetének alakulásáért, mindennek semmilyen következménye nem lett.

Ilyen működés mellett nem is lesznek olyanok akik pénzzel támogatnák a pártot… És az a helyzet, hogy nyilvánvaló, hogy a támogatók, vagy a potenciális támogatók (mert biztos kurva sok lenne Magyarországon), azt mondják, hogy “Elbuliztátok, srácok. Mi a faszért adnánk pénzt?”… Nincsen szakmai felelősségre vonás ebben a szervezetben. Semmilyen. Sem politikai, sem szakmai felelősségre vonás nincs.

– állította Zaránd Péter.

A lap szerint Zaránd és a kommunikációt vezető Papp Gergő között akkor már egy ideje komoly ellentét volt a kommunikációs csapat korábbi megritkítása miatt. Zaránd küldte el a csapatból Gyuris Dórát, Papp Gergőt és Pencz Andrást. A Mandiner szerint Papp, Pencz, Gyuris és még páran válaszul kampányolni kezdtek a párton belül, és írtak egy újabb petíciószerű levelet, amelyben Zaránd leváltását követelték. Mindezt a kampányvezető által a jelöltállítással kapcsolatban elkövetett hibákkal indokolták, amelyeket Zaránd egyébként az ülésen be is ismert. Az elnökség azonban ekkor még egyöntetűen azon a véleményen volt, hogy a kampányvezető hibázott ugyan, de nem egyedül, és nem akkorát, hogy ez okot adna a lecserélésére.

A lap szerint Papp és társai a petíciót már a pártelnökkel egyeztetve írták meg, hogy ezzel „alulról helyezzenek nyomást az elnökségre”. Erről Zaránd is értesült, és ülésen fel is vetette Fekete-Győrnek, de ő a jegyzőkönyv szerint határozottan tagadott.

Hozzám az jutott vissza, hogy azt a 80-90-1500 nem tudom aláírós lófaszt, ami itt terjeng, azt, azt te vezetted, Andris, és hogy ezt te kérted.

– mondta Zaránd Péter, mire a pártelnök azt mondta nem ő volt.

A Momentum elnöksége a levél nyilvánosságra kerülését követően egyeztetett a kérdésről, és 4:1 arányban Zaránd Péter maradása mellett döntöttek. Soproni Tamás, Dukán András Ferenc, Orosz Anna és Cseh Katalin is az elnökkel szemben foglalt állást.

Erre Fekete-Győr András közölte, ebben az esetben ő lemond a pártelnöki posztról.

Ez sokkolta a többieket, akik ezt követően a pártelnök nélkül leültek megbeszélni a dolgot. Cseh Katalin és Orosz Anna különösen érzékenyen reagált, utóbbi el is sírta magát. Nem meglepő, hogy a zsarolás hatására az ügyben döntő szavazáson végül épp ők ketten változtatták meg a döntésüket, és szavaztak Zaránd leváltása mellett, így 3:2 arányban nyertek: Fekete-Győr elérte a célját.

Soproni Tamás azonban egészen másként reagált. Megfogalmazása szerint „valami eltört benne ott az asztalnál.” … „Mindenki sokkot kapott, hogy ez egy olyan szervezeti kulturális lépés, ami számunkra egy új … egy új lépcsőfok, egy új mélypont a Momentumban. … Az, ami ekkor történt, hogy te megzsaroltál, az egy gyógyíthatatlan folt.”

Az eset törést okozott a két politikus kapcsolatában, és szerepe volt benne, hogy nem sokkal később, 2018 januárjában Soproni és pár párttársa megpróbálta leváltani a pártelnököt.

Zaránd Péter egy idő után tisztában volt vele, hogy lecserélik, és ezt megelőzve lemondott posztjáról, elhagyta a termet. Előtte azonban még hosszan kifejtette a véleményét, azt állítva, hogy történtek után a Momnetumot sem látja jobbnak azoknál az politikai szervezeteknél, amelyeket le akarnak győzni.

The post Fekete-Győr lemondással zsarolta meg a Momentum elnökségét first appeared on 24.hu.

Related posts

Eltávolítják a Sugar Daddy-hirdetéseket a budapesti megállókból

MOCOHU

Videón az embercsempész-hálózat felszámolása

MOCOHU

A nap legfontosabb hírei – 2021. 10. 19.

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This