19.6 C
Budapest
May 2, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
MAGYARORSZÁGNagyvilágscaniasvédországvolvo

Három év börtönt kapott a svéd férfi, aki teherautókról szivárogtatott az oroszoknak

Három év börtönbüntetésre ítéltek szerdán Svédországban kémkedés miatt egy 47 éves férfit, aki a Scania tehergépjármű-gyártócég tanácsadójaként üzleti titkokat adott át egy orosz diplomatának pénzért cserébe.

A Kristian Dimitrievski néven azonosított férfi a vád szerint jogellenesen gyűjtött bizalmas információkat a Scania és a Volvo személyautó-gyártó cég tanácsadójaként. A göteborgi kerületi bíróság megállapítása szerint a vádlott az információkat USB-adathordozókon keresztül adta át, teljes tudatában annak, hogy ezt Oroszország javára teszi.

Az ítélőszék azonban megállapította azt is, hogy ez a Scania üzleti titkainak átadása során valósult meg, de a Volvo információinak esetében nem, ezért az utóbbival kapcsolatos vádpontban felmentette. A bíróság szerint ugyanis a kémkedés vádjához bizonyítani kell, hogy veszélyeztetheti a svéd nemzetbiztonságot az adott információ átadása a külföldi országnak, s míg ezt a Scania információi átadásának esetében sikerült bizonyítani, addig a Volvo információival kapcsolatban nem.

Dimitrievski tagadta a vádakat.

Az ügyészség korábban arra a megállapításra jutott: a vádlott tetteivel veszélybe sodorta a svéd nemzetbiztonságot, ezért hosszú börtönbüntetést kért az ügyben. Svédországban legfeljebb hat év börtönbüntetést lehet kiszabni kémkedésért.

A bíróság szerint Dimitrievski 2016-ban lépett kapcsolatba az orosz diplomatával, akivel rendszeresen találkozott bizonyos időközönként. A tanácsadót végül 2019-ben, egy étteremben tartóztatták le, miután 27 800 svéd koronát (csaknem 960 ezer forintot” vett át az orosz diplomatától.

(MTI)

The post Három év börtönt kapott a svéd férfi, aki teherautókról szivárogtatott az oroszoknak first appeared on 24.hu.

Related posts

Jobb időkre tartogatja erejét a KDNP, ezért marad az Európai Néppárt frakciójában

MOCOHU

Három nap alatt 521 új fertőzöttet találtak Magyarországon

MOCOHU

Visváder Tamás és Palácsik Lilla gendersemlegesen nevelik gyereküket

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This