16 C
Budapest
May 2, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
borostyánfosszíliakövületMAGYARORSZÁGpaleontológiapókTudomány

99 millió éves pókokra bukkantak egy borostyánban

Borostyánban konzerválódott egy mára kihalt pókfaj egy egész családja – írja az MTI a CCN-re hivatkozva. A nőstényt és petéit 99 millió éve ejtette csapdába egy fáról lecsöppenő gyanta.

A kihalt Lagonomegopidae családba tartozó, fosszilizálódott példányokra egy mianmari borostyánban bukkantak. Paul Selden, a Kansasi Egyetem munkatársa és a felfedezésről beszámoló tanulmány egyik szerzője szerint a kövületben a nőstény egy petezsákot szorongat, melyben a kikelés előtt álló utódok vannak.

A borostyán egyik másik részén egy csoport apró, éppen kikelt állat látható.

Ez arra utal, hogy a nőstény védte utódait, és miután kikeltek, együtt maradtak. Ezt igazolják a borostyánban talált lábdarabok is. A kutatók CT-vel vizsgálták meg a leletet, így tudták azonosítani a maradványokat.

DOI: 10.1098/rspb.2021.1279

A lagonomegopidák fejének elülső részén egy nagy szempár volt. Más ismert fosszíliákból kiderült, hogy a szemükben fényvisszaverő réteg alakult ki, hasonlóan más éjszakai élőlényekhez. Ezek a kihalt állatok a mai ugrópókokra emlékeztettek, de nem álltak rokonságban.

A pókok ismertek az anyai gondoskodásról, igaz, ennek megkövesedett példái rendkívül ritkák. „Gondoltuk, hogy a pókok már a kezdetektől fogva rendelkeztek anyai ösztönökkel, ennek ellenére nagyon jó, hogy erre most tényleges fizikai bizonyítékunk van a százmillió évvel ezelőtti fosszilis leletből” – mondta Selden.

The post 99 millió éves pókokra bukkantak egy borostyánban first appeared on 24.hu.

Related posts

Másfélmillió dollárt érő kokaint talált egy sznorkelező

MOCOHU

Pocsék lesz az idei méztermés, az egekbe emelkednek az árak

MOCOHU

Emberevő, szőrös nőkkel harcolt Nagy Sándor

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This