16 C
Budapest
May 2, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
holdra szállásMAGYARORSZÁGNagyvilágorosz űrkutatásűrkutatás

Pályázatot írtak ki az oroszok a holdprogramjuk előkészítésére

Pályázatot hirdetett a Roszkoszmosz nevű orosz állami űrkutatási vállalat csütörtökön az emberek Holdra szállását is magában foglaló holdprogram előkészítésére – írta orosz forrásokra hivatkozva az MTI moszkvai tudósítója. Az átszámítva mintegy hétmilliárd forintos pályázat győztesének a következő négy évben ki kell dolgoznia az űreszközök létrehozását célzó kutatási-fejlesztési munkaterveket. A pályázónak a jövő évtől 2025 novemberéig elő kell készítenie a hordozórakéták és újra felhasználható űrhajók, orbitális komplexumok, a holdjárók és űrruhák, valamint a holdbázis fejlesztésére és kiépítésére vonatkozó projekteket. Külön feladat lesz az egészséget és az emberi teljesítményt érintő kockázatok kezelésére vonatkozó ütemterv meghatározása.

A kiírás értelmében a Roszkoszmosznak alkalmazott kutatásokra van szüksége a holdutazás megvalósítására.

Dmitrij Rogozin, az orosz űrkutatási cég vezetője decemberben kijelentette, hogy Oroszország első emberes Hold-misszióit az Angara hordozórakéta-családdal és egy kis szállítóeszközzel fogják végrehajtani, nem pedig a szupernehéz Jenyiszej rakétával, ahogyan azt korábban tervezték. Az űrhajó neve várhatóan Orljonok, azaz magyarul Sasfiók lesz.

Márciusban a Roszkoszmosz arról számolt be, hogy Oroszország és Kína memorandumot írt alá egy nemzetközi tudományos holdbázis létrehozásáról. Rogozin azt is kijelentette: a következő két-három évben olyasmi fog történni, ami megváltoztatja az orosz űrhajózás megítélését.

The post Pályázatot írtak ki az oroszok a holdprogramjuk előkészítésére first appeared on 24.hu.

Related posts

A nap legfontosabb hírei – 2020.11.20.

MOCOHU

Odavágott a reklámpiacnak a koronavírus-válság

MOCOHU

Okosórát karácsonyra? Vásárold meg időben az ajándékokat! (X)

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This