26.2 C
Budapest
April 29, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
alapítványBelföldegyetemMAGYARORSZÁGparlamentszavazástámogatás

Megszavazták: 1700 milliárd forintot ad az állam a kiszervezett egyetemek alapítványainak

Meghatározta az egyetemi közérdekű vagyonkezelő alapítványok 2022 és 2026 közötti finanszírozását hétfőn az Országgyűlés – írja az MTI.

A parlament 115 igen, 28 nem szavazattal és 1 tartózkodás mellett fogadta el a felsőoktatási intézmények versenyképes működését elősegítő szabályokról, valamint egyes vagyongazdálkodási, kormányzati igazgatási és büntetőjogi tárgyú törvények módosításáról szóló, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által jegyzett törvényt.

A jogszabály felhatalmazza az innovációs minisztert, hogy pénzügyi kötelezettséget vállaljon a felsőoktatási közfeladatot felsőoktatási intézmény útján ellátó alapítványok felé.

A most elfogadott törvény táblázatos formában határozza meg, mekkora állami támogatásból gazdálkodhat a 21 alapítvány a következő években. Összesítve mintegy 1700 milliárd forintos összegről van szó, a legtöbb pénzt a vidéki tudományegyetemeket fenntartó alapítványok kapják.

A biztosított támogatás különböző részekre oszlik.

  • Az alaptámogatás alapja az állami ösztöndíjas hallgatói létszám, a minőségi támogatás a minősítéssel rendelkező oktatói és kutatói létszámtól függ, az infrastruktúra-támogatás alapja a felsőoktatáshoz kapcsolódó hasznos beépített ingatlan mérete.
  • A kiemelt felsőoktatási ágazati célokhoz kapcsolódó támogatás alapja “a nemzetköziesítés, tehetséggondozás, sport és társadalmi felzárkóztatás, valamint további egyedi célok megvalósítása”. Ugyancsak elkülönülnek a hallgatói juttatások.

The post Megszavazták: 1700 milliárd forintot ad az állam a kiszervezett egyetemek alapítványainak first appeared on 24.hu.

Related posts

Kellemetlen dolog derült ki a YouTube-ról

MOCOHU

Lady Gaga szerint Britney Spears nem érdemelte azt, ahogy bántak vele 13 évig

MOCOHU

45 százalékot zuhanhat az ukrán GDP

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This