26.2 C
Budapest
April 29, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
agyevő amőbaamerikabetegségfertőzésMAGYARORSZÁGnaegleria fowleriTudomány

Agyevő amőba ölt meg egy texasi fiút

Nagyon ritka, de rendkívül veszélyes agyi fertőzésben halt meg egy fiú a texasi Arlingtonban – írja a Live Science. Az egészségügyi hatóságok úgy vélik, hogy a betegség egy helyi park vízpermetező rendszerének való kitettség miatt alakult ki.

A fiú szeptember 5-én került kórházba, a szakértők pedig megállapították, hogy primer amőbás meningoenkefalitisz (PAM) alakult ki nála. A súlyos betegséget a Naegleria fowleri nevű amőba okozza. A gyermek szeptember 11-én halt bele a fertőzésbe.

A Naegleria fowleri általában meleg édesvizekben, például tavakban, folyókban és forrásoknál fordul elő, a fiú azonban csak otthonában vagy egy városi parkban találkozhatott az egysejtűvel. Az érintett területről mintákat gyűjtöttek be, és megküldték azokat az Egyesült Államok járványügyi központjának (CDC). A szervezet szeptember 24-én jelentette be, hogy a mintákban kimutatható az amőba.

KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

A Naegleria fowleri nagyon ritkán okoz betegséget, ahhoz, hogy problémát idézzen elő, az orron keresztül kell bejutnia a szervezetbe. 1962 és 2019 között mindössze 148 esetet regisztráltak Amerikában.

Ha viszont a fertőzés kialakul, szinte mindig halállal végződik.

A kórokozó az agyat elérve elkezdi roncsolni a szöveteket, ezért is nevezik agyevő amőbának. Csupán a betegek mintegy 3 százaléka éli túl a PAM-ot.

A szakértők arra gyanakodnak, hogy az arlingtoni nyilvános parknál nem figyeltek kellően az üzemeltetők. A klór szintje annyira lecsökkent, hogy az amőba szaporodni kezdett.

The post Agyevő amőba ölt meg egy texasi fiút first appeared on 24.hu.

Related posts

Zelenszkij felmentette tisztségéből a vezérkari főnököt

MOCOHU

Pakisztánban nem vár többet „kétujjas teszt” a nemi erőszak áldozataira

MOCOHU

Tömegverekedés volt a kecskeméti piacon, heten megsérültek

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This