26.2 C
Budapest
April 29, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
kanári-szigetekla palmaMAGYARORSZÁGTudománytűzhányóvulkánvulkánkitörés

Legalább mérges gázok nincsenek most a Kanári-szigeteken

A Cumbre Vieja tűzhányó ötven év szunnyadás nyomán szeptember 19-én tört ki, most vasárnap még mindig több mint 5500 ember volt szállodákban, illetve rokonoknál elhelyezve. Sokan közülük sosem térhetnek vissza otthonaikba, illetve településeikre, amelyeket most már több méter láva borít – tudósít az MTI. A tűzhányó aktivitása továbbra sem csitul, eddig már 80 millió köbméter lávát okádott ki, vagyis kétszer annyit, mint ötven éve.

„A sziget ismert története során még nem voltak ekkora nehézségek” – jelentette ki Ángel Victor Torres, a kanári-szigeteki autonóm tartomány kormányának vezetője. Enyhülést jelentett viszont, hogy valamelyest javult a levegőminőség, így időközben feloldották a mérgező gázok miatt elrendelt kijárási tilalmat Los Llanos, Tazacorte és El Paso falvak mintegy 3800 lakója számára. A szél ugyanis a legtöbb mérgező gázt a tenger felé sodorta. A hamueső miatt azonban csak kevesen éltek a lehetőséggel, hogy a szabadba merészkedjenek.

Kapcsolódó
Megacunamitól féltek a Kanári-szigeteken

Több száz méteres lávaszökőkúttal kezdődött vulkánkitörés a Kanári-szigeteken, a lávafolyam házakat elpusztítva tart az Atlanti-óceánba. Ezreket telepítettek ki, szökőártól azonban nem kell tartanunk.

Az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata szerint a megkövült láva mintegy 367 hektárt borít be, míg a hamueső több mint 3300 hektárt érint. A regionális kormányzat becslései szerint a vulkánkitörés több százmillió eurós károkat okozott.

The post Legalább mérges gázok nincsenek most a Kanári-szigeteken first appeared on 24.hu.

Related posts

Veneto tartomány kormányzója: Teljes biztonságban várjuk a magyar turistákat

MOCOHU

Sebastian Vettel utolsó idényét egy közönségdíj megnyerésével zárta

MOCOHU

Törökország egyik fele lángol, a másikban áradások vannak

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This