20.9 C
Budapest
May 6, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
koronavírusMAGYARORSZÁGNagyvilágnémetország

Sok helyen kell az oltatlanoknak gyorsteszt Németországban, és mostantól fizetni is kell érte

Megszüntették hétfőtől Németországban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) gyorsteszt-szolgáltatás ingyenességét, az intézkedéstől az oltási hajlandóság növekedését várják. Az antigén gyorstesztért 10 és 40 euró (3600 – 14 400 forint) közötti összeget kell fizetni. Országszerte jellemző, hogy a repülőtereken a legdrágább a szolgáltatás.

Fizetni azoknak kell, akik elzárkóznak a SARS-CoV-2 okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltástól. Továbbra is ingyenes a gyorsteszt mindazoknak, akik valamilyen okból – például életkor, terhesség első három hónapja vagy az oltást kizáró betegség miatt – nem kaphatnak vakcinát.

Az oltással nem rendelkezőknek számos helyzetben szükségük van friss negatív gyorsteszt leletre az úgynevezett 3G-szabály miatt. A szabály, amelynek elnevezését a beoltott, gyógyult vagy tesztelt személyek (geimpfte, genesene oder getestete Personen) kifejezésből képezték, előírja, hogy a teljes oltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek korlátozás nélkül vehetnek részt zárt térben tartott rendezvényeken, és kereshetnek fel például fodrászatot, a többiek viszont csakis friss negatív SARS-CoV-2 teszttel.

Ugyancsak az oltási hajlandóság növelését szolgálja az a szintén hétfőtől érvényes szabály, hogy nem pótolják ki többé közpénzből mindazok jövedelmét, akik az oltás hiánya miatt karanténba kerülnek, holott beadathatták volna a vakcinát.

Az átoltottsági arány a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) becslése szerint a felnőttek körében 80 százalék körül lehet. A becslés az RKI rendszeresen elvégzett reprezentatív felmérésein alapul, amelyben azt kérdezik a résztvevőktől, hogy beadatták-e a Covid-19 ellen védő oltást.

A hivatalos adatok alacsonyabb átoltottságot jeleznek, mint az önbevalláson alapuló RKI-s felmérések. A szövetségi kormány hétfőn frissített kimutatása szerint az oltási kampány eddigi 290 napja alatt 109 millió adag vakcinát adtak be, és a felnőtt lakosság 69 százaléka rendelkezik teljes oltással.

A lakosság egészét tekintve legalább egy adag oltást 68,5 százaléka kapott, teljes oltással a lakosság 65,3 százaléka rendelkezik. Az RKI hétfői adatai szerint az utóbbi 24 órában 3111 új fertőződést mutattak ki tesztekkel. Ez kismértékű növekedés az egy héttel korábbi 3088-hoz képest.

Az új esetekkel együtt 4 313 384 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t Németországban a járvány tavaly kora tavaszi kezdete óta. A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 7 halálesetet regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 94 209-re emelkedett.

(MTI)

The post Sok helyen kell az oltatlanoknak gyorsteszt Németországban, és mostantól fizetni is kell érte first appeared on 24.hu.

Related posts

Több ukrán városban is áramkimaradás van az oroszok csapásai miatt

MOCOHU

Koronavírus-központ cáfol: Nem lehet Pfizer-oltásra jelentkezni

MOCOHU

Drámai videót forgattak egy romániai kórház sürgősségi osztályán

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This