May 4, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
csillagászatexobolygóföldön kívüli életidegen életMAGYARORSZÁGTudományűrűrkutatás

Az idegen élet keresésében segíthet egy új távcső

Egy új teleszkóp segíthet kimutatni a korábban rejtett bolygókat, köztük potenciálisan lakható égitesteket is – írja a Queenslandi Egyetem. Benjamin Pope, a Queenslandi Egyetem munkatársa és kollégái első alkalommal használták a világ legerősebb rádióantennáját, a hollandiai LOFAR-t (Low Frequency Array).

A csapat 19 távoli vörös törpe jelét fogta.

Az objektumok közül négy körül bolygók is keringhetnek.

Pope szerint a felfedezés új lehetőségeket teremt a potenciálisan lakható exobolygók vizsgálatában. A szakértők megfigyeléseiket optikai teleszkópokkal is igazolták.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

A katonai radarokat elsőként az ausztrál kormányzati kutatóközpont, a CSIRO munkatársai használták az égbolt vizsgálatára, még a második világháború alatt. Ezt követően hozták létre a Parkes Obszervatóriumot. A LOFAR a fejlesztés alatt álló Square Kilometre Array prototípusa, ez lesz a világ legnagyobb teleszkópja. A rendszer telepeit Nyugat-Ausztráliában és Dél-Afrikában alakítják ki, a távcső 5-10 év múlva kezdhet el működni Ausztráliában.

Pope kiemelte, további elemzésekre lesz szükség, de az eddigi bizonyítékok alapján a csillagokkal interakcióban lévő bolygók forgatókönyvén kívül minden más lehetőség kizárható. A LOFAR még csak az égbolt egy kis részét fésülte át, a szakértők ezért abban bíznak, hogy rengeteg ilyen típusú felfedezés születik majd. Mivel a vörös törpék körül gyakran olyan égitestek keringenek, melyeknek hőmérséklete a földihez hasonló, a vizsgálatok a potenciális idegen élet keresésében is segíthetnek.

The post Az idegen élet keresésében segíthet egy új távcső first appeared on 24.hu.

Related posts

Méregdrágán kínálják a turistáknak a kínai vakcinát

MOCOHU

Sztriptízbárrá változtattak két amerikai templomot, hogy a járvány alatt is nyitva lehessenek

MOCOHU

Megvan az ötmillió beoltott, vége a maszkviselésnek és a kijárási tilalomnak

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This