26.2 C
Budapest
April 29, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
al caponebaltimorebizarr történelemcseresznyefadíszcseresznyeKultúraMAGYARORSZÁGszifilisz

Ma is virágzik Al Capone egy amerikai kórháznak ajándékozott cseresznyefája

Al Capone neve ma megkerülhetetlen, hiszen a chicagói alvilág a szesztilalomnak köszönhetően dúsgazdaggá vált feje könyvek, filmek, illetve dalok tucatjait inspirálta, az FBI egyik legkeresettebb bűnözőjeként pedig hosszú éveken ügynökök és rendőrök tömegei ábrándoztak arról, hogy rács mögé juttatják.

A tejesdobozokra nyomott lejárati dátumok ötletével nem csak Amerikát, de az egész világot áformáló maffiafőnököt 1931-ben, épp kilencven évvel ezelőtt érte utol a törvény keze: adóelkerülésért került a bíróság elé, ahol ötvenezer dollár pénzbírságot, illetve tizenegy évnyi börtönbüntetést szabtak ki rá. Ezt az időt Atlantában kezdte letölteni, 1934-ben azonban San Francisco legendás börtönébe, az Alcatrazba szállították, ahol rövidesen kiderült, hogy hosszú évek óta egyre súlyosbodó szifilisze már az agyát is elkezdte leépíteni.

A diagnózis idején Al Capone talán még csak fejfájással, illetve szédüléssel küzdött, a következő években azonban a helyzet rosszabodott: megjelentek a tipikus tünetek, a beszéd- és memóriazavar, a személyiségváltozás, a gyors hangulatváltások, a fokozódó demencia, vagy épp a nyakmerevség és bénulások, ami miatt 1939 november 16-án a korábban rettegett férfit szabadlábra helyezték.

Pennsylvania Department of Corrections / FBI Al Capone 1929-es rendőrségi fotója

A börtön felhívta a család figyelmét arra, hogy a férfinak minél előbb orvosi segítséghez kell jutnia, hogy megpróbálják enyhíteni a tüneteit, ez azonban nem volt egyszerű, hiszen az előrehaladott harmadlagos (tercier) szifiliszén segíteni tudó, a téma világszinten is legfontosabb intézete, a baltimore-i Johns Hopkins University Hospital nemes egyszerűséggel nem engedte a falai közé, félve attól, hogy nem csak az erőszakossá vált Caponét, de a média tömegével feltűnő képviselőit is kordában kell majd tartaniuk.

A Union Memorial Hospital ugyanakkor zöld utat adott a kérésnek: az épület ötödik emeletén

kétszobás, udvarra néző lakosztályt bocsátottak a rendelkezésére, sőt, a családtagokat, borbélyát, ételkóstolóit (az egykori maffiózó élete végéig félt a mérgezéstől), illetve testőreit is beengedték.

Al Capone hat hetet töltött az épületben, majd további néhány hétig utókezelést kapott egy direkt erre a célra kibérelt baltimore-i házban, mielőtt 1940 márciusában visszatért volna a Miamiban lévő otthonába.

A már életében legendává vált maffiózó hálás volt a figyelemért, és az áldozatos munkáért, így két japán díszcseresznyét ajándékozott a kórháznak, amit el is ültettek abban a belső kertben, ahová korábban a férfi lakosztálya is nézett – írja az Atlas Obscura.

Atlas Obscura

A fák egyikét 1950-ben, alig három évvel Capone halála után kivágták, hiszen kellett a hely egy új épületszárnynak, a másik azonban ma is a helyén áll, sőt, minden tavasszal virágba borul, annak ellenére, hogy 2010 februárjában a hirtelen lezúduló óriási hómennyiség kettétörte a törzsét, és többek közt egy három méteres ág letörését okozta.

A letört részekből később különböző méretű díszeket faragtak, aminek eladásával a kórház alapítványa jutott kisebb-nagyobb bevételekhez.

A fa még jó ideig állhat a nyerstégla-burkolatú épület előtt, esetleges elpusztulásával a Capone-sztori azonban nem ér véget, hiszen a környéken álló cseresznyefák mind az immár nyolcvankét éves példány szaporításával születtek.

The post Ma is virágzik Al Capone egy amerikai kórháznak ajándékozott cseresznyefája first appeared on 24.hu.

Related posts

Megint versenyeznek a legjobb magyar előzetesek

MOCOHU

A tálibok elkezdtek minden irányból betörni Kabulba

MOCOHU

Márciusban megszállhatják Budapestet az amerikai konzervatívok

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This