19.4 C
Budapest
April 30, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
cop26ensz klímakonferenciaglasgow-i klímaegyezményMAGYARORSZÁGTudomány

Megszületett a glasgow-i klímaegyezmény

A fosszilis energiahordozók kivezetéséről igen, de a legsérülékenyebbek hatékony védelméről nem szól az új klímaegyezmény – nem sikerült elérniük tehát a fejlődő országoknak azt, hogy a károkért és veszteségekért külön finanszírozást kapjanak a gazdagabb nemzetektől. A glasgow-i klímaegyezmény nem fogja magában megmenteni a bolygót, de ha komolyan vesszük, szem előtt maradhat a maximum 1,5 Celsius-fokos melegedés.

Eleinte Ausztráliának, Szaúd-Arábiának és Oroszországnak sikerült gyengítenie a megegyezés fosszilis energiahordozókról szóló részeit, viszont ami igazán aláásta a valódi erős szöveget, az Kína, az Egyesült Államok, az Európai Unió és India utolsó pillanatos egyezsége. Ez azt eredményezte, hogy a fosszilis energiahordozók kivezetése helyett a használatuk csökkentéséről döntöttek a klímaegyezményben, bár még így is előrelépés, benne maradt az egyezményben. Ez nem az első eset, hogy klímamegállapodásban a szénalapú energiatermelés kivezetésének szükségességét hangsúlyozzák: ilyesmit már a kiotói jegyzőkönyvbe is belefoglaltak, de egyértelmű, hogy eddig nem történt fontos előrelépés a témában.

Érdekes, hogy az utolsó megbeszélésnél nemcsak Svájc és Mexikó szólalt fel a megfogalmazás ellen („phase down”, azaz csökkentés került a „phase out”, vagyis kivezetés helyére), hanem az EU is, amely részt vett a megállapodásban Kínával. A beszédben Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke rossz közgazdasági döntésnek nevezte a fosszilisekre való támaszkodást.

Kapcsolódó
EU: ez már személyes ügy, nem politika

Véleményezték az országok a végső glasgow-i dokumentum vázlatát.

Az elhúzódó tárgyalások célja egyébként alapvetően az volt, hogy „áthidalja a szakadékot” a jelenlegi vállalások és azok között, amelyek szükségesek lennének a 1,5 Celsius-fokos plafon eléréséhez. Az ENSZ klímaváltozással foglalkozó tudományos testülete, az IPCC augusztusban ugyanis kimondta: ha az évszázad végére nem lesz nettó nulla a bolygó kibocsátása, az iparosodás előtti mértékhez képest jóval 1,5 Celsius-fok fölé fog ugrani az átlaghőmérséklet, ez pedig katasztrofális eredményekhez vezethet.

A glasgow-i egyezményben ennek megoldására többek között az szerepel, hogy az országoknak egy éven belül meg kell újítaniuk a saját országos klímavállalásaikat – ez azonban megint nem lett kötelező, csupán önkéntes, ezért nem garantálható, hogy minden ország megfelelő tervvel fog előállni. A legnagyobb kibocsátóknak 12 hónap múlva be kell mutatniuk az ENSZ-nek, hogyan javítottak a jelenlegi elégtelen vállalásaikon.

Nincs azonban minden veszve: ha az országok valóban komolyan gondolják az egyezményt, a következő 18 hónapban kiderülhet, sikerül-e elérni a 1,5 Celsius-fokos álomhatárt, vagy marad a jelenlegi 2,4 Celsius-fokos melegedés, ami a sérülékeny országok számára egyenlő egy halálos ítélettel.

Kapcsolódó
Az ENSZ klímacsúcsa jelen formájában halálra ítéli a legsérülékenyebbeket

A klímaaktivisták már nem hisznek benne, hogy változást hozhat a COP26.

A fejlődő országok nem lehetnek megelégedve az eredménnyel: úgy érkeztek különböző szövetségekbe tömörülve, hogy a fő céljuk egy, a klímaváltozás miatt már most bekövetkező károkért és veszteségekért külön pénzügyi támogatást kapjanak. Érveik szerint a legnagyobb kibocsátók felelősek a klímaváltozásért, ami a legszegényebb országokat érinti a legsúlyosabban. A károk és veszteségek finanszírozása azért lett volna fontos, mert míg az afrikai országok a megváltozott időjárási mintákhoz való alkalmazkodásra éves GDP-jük 10 százalékát költik általánosságban (erre jön majd a 100 milliárd dolláros támogatás, erről itt írtunk bővebben), addig 2050-ig előzetes számítások szerint

a legszegényebbek GDP-jük 20 százalékát is a klímaváltozás okozta károk helyrehozására, újraépítésre költhetik.

A párizsi klímaegyezmény szabálykönyvének lezárása, ami a COP26 egyik fő célja volt (gyakorlatban a Párizsban egyezménybe foglaltak akciótervét jelenti), azt hozza magával, hogy 2024-ig minden országnak részletes adatokat kell közölnie a kibocsátásáról, ezek alapján lehet majd a jövőbeli erőfeszítéseiket értékelni. Az országos klímacélokról minden évben tanácskozni fognak az aláírók, így már nem ötévente kell csak számot adniuk eredményeikről. Ahogy a hivatalos sajtóközlemény is írja: ez tényleg fel fogja gyorsítani a klímaváltozás elleni harcot.

Paul ELLIS / AFP

Ami a karbonpiacot illeti: történt előrelépés, néhány kiskaput sikerült bezárni, de még mindig félő, hogy a rutinosabb szennyezők ki tudják használni a lefektetett szabályokat, és zöldre tudják mosni az egyébként finoman szólva sem környezetbarát működésüket.

Az erdőkről, szénről, autókról, metánról szóló ágazatspecifikus megállapodások, valamint a tengerentúli fosszilis tüzelőanyagok finanszírozásának leállításáról szóló 20 milliárd dolláros megállapodás jelentős előrelépést jelenthet a kibocsátás csökkentésében, és az is jól hangzik, hogy a fejlett országok megduplázták a fejlődő országoknak az alkalmazkodásra szánt összeget, de szükség lesz a kormányok által benyújtandó tervekre is ahhoz, hogy pontosan lássuk, mennyire fogják lelassítani a klímaváltozást. Ez valószínűleg csak jövőre, a COP27-en derül majd ki Egyiptomban.

„Most már biztosan kijelenthetjük, hogy életben tartottuk a 1,5 fokos célt. De a pulzusa gyenge, és csak akkor marad életben, ha betartjuk ígéreteinket, és a vállalásainkat gyorsan cselekvésekké alakítjuk” – mondta Alok Sharma, a COP26 elnöke.

Nagy Nikoletta további cikkei
  • Még mindig nincs meg az új klímaegyezmény
  • Ez az eddigi legszennyezőbb ENSZ klímacsúcs
  • EU: ez már személyes ügy, nem politika

The post Megszületett a glasgow-i klímaegyezmény first appeared on 24.hu.

Related posts

Húsz lélegeztetőgépet adományozunk Moldovának

MOCOHU

Már nem kutatnak túlélők után az összeomlott floridai lakóház romjai között

MOCOHU

Több államtitkárt is leváltottak

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This