19.6 C
Budapest
May 2, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
emihköves slomóKultúraMAGYARORSZÁGsorsok háza

Köves Slomó szerint mégsem jövőre, hanem csak 2024-ben nyit a Sorsok háza

Bár Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetője augusztusban a Partizánnak még arról beszélt, 2021 helyett 2022-re csúszik a Sorsok Háza megnyitója, egy újabb interjúban már azt mondta, várhatóan csak 2024-ben nyitja meg kapuit az egykori józsefvárosi pályaudvar területére épülő holokauszt múzeum. A Hvg.hu ugyanis idézi a New York-i Jewish Telegraphic Agency cikkét, melyben Köves már az újabb dátumot említi.

Mint ismeretes, a Sorsok Háza megnyitását eredetileg 2014-re tervezték, majd 2018-ban került a Schmidt Mária vezette Terror Házától az EMIH-hez a projekt, és Köves ezzel indokolta a késlekedést, hogy a nulláról kellett kezdeniük a tervezést. A kormány eddig hét és fél milliárd forintot költött a projektre.

Köves Slomó beszélt a New York-i lapnak a múzeum tervezett tartalmáról is:

Olyan tartalmon dolgozunk, amely megmutatja a holokauszt tragédiáját Magyarországon, és reményre inspirál a jövőt illetően

– mondta a lapnak Köves a Sorsok Házáról, melynek koncepciójáról a JTA azt írja, 1867-től 2021-ig öleli fel a zsidók magyarországi történetét.

Kapcsolódó
Köves Slomó: a Sorsok Háza jövőre már nyitva lesz

Schmidt Mária után a munkát szinte a nulláról kellett kezdeniük, ezért húzódik a projekt.

Köves legutóbb a Partizánnak arról beszélt, hogy szerinte az eddigi, „hagyományos” holokauszt kiállításokkal az a probléma, hogy a zsidók „kizárólag, mint áldozatok szerepelnek, névtelenül, mint cselekvőképességgel nem rendelkező áldozatok, ami az empátiát nem feltétlen váltja ki.” Az is probléma szerinte, hogy a zsidóság, mint önérték nem szerepel ezekben a múzeumokban, miközben a látogatók nagy részének ez az egyetlen kapcsolódási pontja a zsidóággal.

The post Köves Slomó szerint mégsem jövőre, hanem csak 2024-ben nyit a Sorsok háza first appeared on 24.hu.

Related posts

Várkonyi András rendezni fog egy kabarét

MOCOHU

Egy neandervölgyi gyermek tejfogát vizsgálták

MOCOHU

A Rossmann dolgozói 60 ezer forintot kapnak, ha beoltatják magukat koronavírus ellen

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This