16 C
Budapest
May 2, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
ausztriaMAGYARORSZÁGmentelmi jogNagyvilágsebastian kurz

Bukta Sebastian Kurz a mentelmi jogát

Az osztrák parlament megfosztotta mentelmi jogától csütörtökön Sebastian Kurz volt kancellárt, aki ellen korrupció gyanúja miatt folytatnak vizsgálatot. A döntést maga Kurz és pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) tagjai is támogatták arra hivatkozva, hogy szükséges a vádak lehető leggyorsabb tisztázásához – írja az MTI.

A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség (WKStA) október elején házkutatást tartott az ÖVP bécsi központjában, a kancellári hivatalban és a pénzügyminisztérium épületében is. Ennek nyomán kormányválság alakult ki, Kurz pedig néhány nappal később bejelentette lemondását a kancellári tisztségről. A volt kancellár mindazonáltal képviselőként folytatja munkáját, továbbra is az ÖVP, illetve a párt parlamenti frakciójának vezetője.

A WKStA vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálódik a kancellár közvetlen környezetében: azt próbálja kideríteni, hogy manipulálta-e az ÖVP az Österreich című lapban megjelent közvélemény-kutatási adatokat 2016-ban Kurz érdekében, és közpénzből fedezték-e a megjelentetésüket. Kurz ügyéről ebben a korábbi cikkünkben (is) olvashat:

Kapcsolódó
Kurz már megbukott Bécsben, a „kurzoskodás” még nem

Az osztrák kancellár szombaton lemondott, de talán csak átmenetileg. Sebastian Kurz ugyanis pártelnök maradna és frakcióvezető lenne, illetve egyik közeli hívét jelölné kormányfőnek. Ám az újabb botrányok nemcsak a koalíciós partner, a Zöldek, hanem az ÖVP számára is tehertétel lehet, így hosszabb távon is kérdéses a politikus jövője.

The post Bukta Sebastian Kurz a mentelmi jogát first appeared on 24.hu.

Related posts

Szlávik János: koronavírus-fertőzés után semmiképp nem ajánlott a harmadik oltás

MOCOHU

Elon Musk megüzente: nem megy fel a Twitterre

MOCOHU

A Last Christmas precízebben készült el, mint egy svájci óra

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This