16.5 C
Budapest
May 2, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
állatokállatvilágdenevérkoronavírusMAGYARORSZÁGTudományvírus

Új koronavírust fedeztek fel angliai denevérekben

Új koronavírust azonosítottak angliai patkósdenevérekben – írja az IFLScience. A felfedezésről beszámoló tanulmányt független szakértők még nem vizsgálták felül, az új vírus, az RhGB01 pedig egyelőre nem jelent fenyegetést az emberekre.

Az RhGB01 a SARS-CoV-ot és a SARS-CoV-2-t is magába foglaló sarbecovírusok közé tartozik.

Ez az első SARS-szerű koronavírus, amelyet az Egyesült Királyságban találtak, és egyben az első, amelyet kis patkósdenevérekben mutattak ki.

Diana Bell, a Kelet-Angliai Egyetem biológusa szerint a patkósdenevérek Európa-, Afrika-, Ázsia- és Ausztrália-szerte előfordulnak, a kutató kollégáival most a legnyugatabbi példányokat vizsgálta. A SARS-CoV-2 legközelebbi rokonait eddig laoszi és kínai denevérekben fedezték fel, a friss eredmények viszont azt sugallják, hogy ezen vírusok a véltnél elterjedtebbek. Adódik a kérdés, hogy milyen állatokban lehetnek még jelen.

Paul Starosta / Getty Images

Andrew Cunningham, a Londoni Zoológiai Társaság munkatársa szerint az új vírus nem veszélyes az emberre, mert képtelen megfertőzni sejtjeinket. Bell úgy véli, az RhGB01 nagyon régen, talán évezredekkel ezelőtt jelent meg a denevérekben, de csak most kezdtek el olyan elemzéseket folytatni, amelyekkel észlelhetik az efféle vírusokat.

Cunningham felhívta a figyelmet, hogy amennyiben egy RhGB01-et hordozó denevért megfertőzne a SARS-CoV-2, már potenciálisan problémás hibrid alakulhatna ki. Éppen ezért fontos, hogy megelőzzük a Covid-19-et előidéző kórokozó átadását a denevéreknek, az állatokkal dolgozó kutatók pedig mindig óvatosan járjanak el.

The post Új koronavírust fedeztek fel angliai denevérekben first appeared on 24.hu.

Related posts

Elvileg így tudhatja meg, hogy sikeres volt-e a regisztrációja az oltásra

MOCOHU

Windows 10 magyar webshopból, akár 3490 forintért (x)

MOCOHU

A Super Bowl-győzelmet akarták megünnepelni, halálos lövöldözés lett a vége

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This