16 C
Budapest
May 2, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
iliászMAGYARORSZÁGmozaikókorrégészetrómai birodalomTudomány

Páratlan római mozaikot fedeztek fel

A trójai háborúról szóló Iliász egyik leghíresebb összecsapását ábrázoló római kori mozaikra bukkantak egy angliai birtokon – írja az MTI a Historic England örökségvédelmi szervezetre hivatkozva. A Rutland megyei farmon egy 3-4. századi római kori villaegyüttest is felfedeztek.

Annyira ritka és fontos a lelet, hogy a feltárások helyszínét védetté nyilvánították.A mozaik Homérosz Iliászának egyik a jelenetét, Akhilleusz és Hektór trójai királyfi harcát ábrázolja. Az Iliásszal kapcsolatos jelenetek eleve ritkák a korabeli mozaikokon, az Egyesült Királyságban még nem is találtak ilyen alkotást. A kép a villa ebédlő és szórakozó helyiségének padlóját díszítette.

John Elk III / Getty Images

A villaegyüttest valószínűleg egy gazdag magánszemély lakta a késő római korban. Duncan Wilson, a Historic England vezérigazgatója a felfedezést jelentősnek nevezte. A lelőhely nyomait a tavalyi korlátozások idején fedezte fel az érintett birtok tulajdonosának fia, aki értesítette a hatóságokat, majd a Leicesteri Egyetem régészei tárták fel a területet.

The post Páratlan római mozaikot fedeztek fel first appeared on 24.hu.

Related posts

Alkotmánybíróság: Nem lehet automatikusan visszatartani a közérdekű adatokat

MOCOHU

Az új Netflix-thriller után kevésbé hiszünk majd az Instának

MOCOHU

A nap legfontosabb hírei – 2023. február 4.

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This