19.6 C
Budapest
May 4, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
boris johnsoncalaisemmanuel macronfranciaországMAGYARORSZÁGmigrációnagy-britanniaNagyvilág

Szorosabb európai együttműködést szorgalmaznak a menekültek tömeges tengerbe fulladása miatt

Franciaország és Nagy-Britannia csütörtökön Európától kért támogatást, és erőteljes fellépést ígért az embercsempész-hálózatokkal szemben – írja az Associated Press. Mindez azután történik, hogy szerdán este egy halálos balesetben több mint harminc ember meghalt a franciaországi Calais közelében. A szerencsétlenül járt menedékkérők csónakkal próbáltak átjutni a La Mache csatornán keresztül Nagy-Britanniába. A baleset körülményeit vizsgáló francia ügyészség azt közölte, hogy a halottak között tizenhét férfit, hét nőt, két tinédzser korú fiút és egy lányt találtak. A belesetben meghalt egyik nő gyermeket várt.

A szabálytalan átkelések száma tavaly óta megháromszorozódott. A szerdaihoz hasonló hajótörések nem ritkák a Földközi-tengeren, ahol az ENSZ becslései szerint idén körülbelül ezerhatszáz ember halt meg vagy tűnt el, a Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő tengerszoroson viszont kivételes esetnek számít az ilyesmi.

Boris Johnson brit miniszterelnök csütörtökön levelet küldött Emmanuel Macron francia elnöknek és az EU vezetésének. Ebben a kormányfő öt pontból álló javaslatot tesz, többek között közös tengeri, légi és szárazföldi járőrözést javasol, ám Franciaország a javaslatokat a hírügynökség szerint nem fogadta kitörő örömmel. Johnson egy olyan megállapodásra is javaslatot tett, amely lehetővé tenné, hogy Nagy-Britannia visszaküldje a tengeri útvonalon átkelő menedékkérőket Franciaországba.

Macron francia államfő arra kérte a szomszédos európai országokat, hogy tegyenek többet a Franciaországba irányuló migráció megállítása érdekében. A francia elnök úgy fogalmazott: amikor a migránsok elérik a francia partokat azzal a reménnyel, hogy eljutnak Nagy-Britanniába, akkor

már késő.

Macron elmondta még, hogy Franciaország katonai drónokat vet be az északi partvidék ellenőrzése és a tengeren bajba jutott menedékkérők kimentésének segítése érdekében.

Meg kell erősíteni az együttműködést Belgiummal, Hollandiával, Németországgal, de a britekkel és az Európai Bizottsággal is

– mondta az elnök horvátországi látogatásán. Franciaország, Németország, Hollandia, Belgium és Nagy-Britannia miniszterei és uniós tisztségviselők vasárnap találkoznak Calaisban, a szerdai szerencsétlenség helyszínén, hogy megvitassák a embercsempész-hálózatok felszámolására irányuló javaslataikat – tette hozzá Macron.

The post Szorosabb európai együttműködést szorgalmaznak a menekültek tömeges tengerbe fulladása miatt first appeared on 24.hu.

Related posts

Jön az év első tartós hőhulláma

MOCOHU

Ez itt az eresz

MOCOHU

Bergendy István két hete még aktív volt, gyorsan vitte el a betegség

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This