20.7 C
Budapest
April 29, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
koalíciókoalíciós szerződéskormányalakításkormánykoalícióMAGYARORSZÁGNagyvilágnémet választásnémetországolaf scholzválasztás

Célegyenesben az új német kormány megalakulása, és ennek nem örülhetnek Orbánék

A hét eleji híreknél – miszerint a hétvégén mutatják be – korábban, már szerdán ismertette koalíciós megállapodását a szeptemberi német választás első, harmadik és negyedik helyezettje, vagyis a szociáldemokrata SDP, a Zöldek és a liberális FDP. Az előzetes tárgyalások után egy hónapja kezdték meg a koalíciós egyeztetést 22 munkacsoportban, mintegy 300 szakértővel, és nagyjából a terveknek megfelelően fejezték be mostanra, így

a december 6-ai héten megválaszthatják Olaf Scholz jelenlegi SPD-s alkancellárt és pénzügyminisztert kancellárnak, pontot téve a választás óta ügyvezetőként tevékenykedő Angela Merkel 16 éves kormányzásának végére.

Kapcsolódó
A Mikulással érkezhet az új német kormány, de bőven van még feladat

Az egyik legkényesebb kérdéskörnek, annak, hogy melyik párt melyik minisztériumot kapja, ezen a héten kell tisztázódnia.

A 177 oldalas koalíciós szerződés magyar szempontból két kérdés miatt kiemelten érdekes:

  1. Hogy látja Magyarország fontos gazdasági partnere, Európa vezető gazdasági és politikai hatalmának leendő balos-centrista kormánya a jövőt, mit szeretnének elérni?
  2. Mit jelent a magyar vezetés számára a kormányváltás? Folytatódik-e a merkeli megengedő politika, vagy nagyobb ellenállás fogadja Orbán Viktor kormányzásának bizonyos lépéseit?

A jövő

A koalíciós tárgyalásokról nem sok minden szivárgott ki, tulajdonképpen csak az elmúlt napokban írt konkrétumokról a német sajtó. Ez jó hír a következő német kormány pártjainak, hiszen a fegyelmezettségüket jelzi, dacára annak, hogy ilyen hárompárti kormány még nem fordult elő a történelemben. Ugyanakkor olyan sürgető dolgokról is hallgattak így, mint a fehérorosz válság és az újra súlyos helyzetet okozó pandémia.

A fontosabb és/vagy érdekesebb célok:

  • Németországban kiemelt jelentőséggel bír a környezetvédelem, a digitalizáció mellett (ugyanis meglepően rossz az internet és a digitális szolgáltatások elérése az országban) ez az egyik legfontosabb téma. Főként a Zöldek követelésének eleget téve 2030-ig az energiatermelés 80 százalékát megújuló forrásokból akarják előállítani (jelenleg ez az arány 35 százalék). Az eddigi céldátumnál nyolc évvel korábban, 2030-ig teljesen le akarnak állni a szén használatával az energiatermelésben. A tervek szerint 2035 után nem vesznek nyilvántartásba belső égésű motorral ellátott járműveket. Jövőre pedig elő akarnak állni egy klímavédelmi programmal, ezután minden jogszabálytervezetnek át kell esnie egy „klímaellenőrzésen”.
  • A pénzügyi céloknál nagyjából a szabaddemokraták kívánalmai teljesültek, így 2023 után újra úja életbe lép az „adósságfék”, és nem emelik a vagyonadót, a jövedelemadót, a társasági adót és az áfát sem.
  • Az SPD ígéretei közül bekerült a megállapodásba az óránkénti minimálbér 12 euróra (jelenleg 4300 forintra) növelése, évente 400 ezer lakás építése, amiből százezer állami támogatású szociális lakás lesz, a bérleti díjak befagyasztását 2029-ig meghosszabbítják az új bérleményeknél, míg a legérintettebb területeken három év alatt nem nőhet a bérleti díj 11 százalékot meghaladó mértékben (ez eddig 15 százalék volt). A nyugdíjkorhatárt nem emelik, de átalakítják a rendszert, és bevezetik a nyugdíjkötvényeket.
  • A választási jogosultság életkorát 18-ról 16 évre csökkenthetik.
  • Legalizálnák a felnőtt lakosság körében a marihuána fogyasztását, amit erre engedélyt kapó üzletek árusíthatnának (majd négy év után felülvizsgálják, hogy ez milyen hatással van a társadalomra). Ez és az előző pont sem független attól, hogy az első szavazók csaknem fele az FDP-re és a Zöldekre szavazott.
  •  A bevándorlással kapcsolatosan több könnyítést terveznek a már az országban tartózkodnak. Azok a menedékkérők, akiknek a kérvénye elbírálás alatt áll, munkát vállalhatnak, és az állampolgárság megszerzését is megkönnyítenék nekik. Fő szabályként a honosításra öt – bizonyos esetekben három – év után kerülhetne sor. Lehetővé tennék a kettős állampolgárságot is. Ugyanakkor a beérkezőkkel kapcsolatban arról írnak, az európai menekültügyi rendszer alapvető reformjára van szükség.
  • Szigorításokat terveznek a nők és a gyerekek védelmében, erősíteni akarnak a szexizmus elleni küzdelmen, eltörölnék az abortusz bizonyos korlátozásait, liberalizálnák a névtörvényt úgy, hogy egy gyerek mindkét szülő nevét viselhesse. Bevezetnék a felelős közösség intézményét, hogy „két vagy több ember felelősséget vállalhasson egymásért szerelmi kapcsolaton vagy a házasságon túl”.
Christian Lindner (FDP),  Olaf Scholz (SPD), Annalena Baerboc és Robert Habeck (Zöldek) Berlinben tartott sajtótájékoztatójukon 2021.november 24-én.

A kormány

A koalíciós megállapodás szerint az eddigieknél eggyel több, 17 minisztérium alakul Scholz vezetésével, a nevük már megvan, de hogy pontosan milyen feladatkörök tartoznak hozzájuk, még nincs. Ahogy az sincs, hogy ki vezeti majd őket, csak az, hogy melyik párt adja a minisztert. Ez tette lehetővé azt, hogy a vártnál előbb megállapodjanak a pártok.

Az SPD Scholz kancellár mellett hét minisztert ad: az 1990 után újra létrejövő, a grandiózus lakásépítési programmal megbízott építésügyi, illetve a belügyi, az egészségügyi, a védelmi, a – humanitárius feladatokat is ellátó – fejlesztési, valamint a munka- és a szociális ügyekért felelős tárcát vezethetik politikusai.

A Zöldek adhatják az alkancellárt társelnökük, Robert Habeck személyében, aki egyben a klímapolitikával kibővített gazdasági csúcsminisztérium élére is kerül. A szintén kiemelt jelentőségű külügyet a másik társelnök, a volt kancellárjelölt, Annalena Baerbock kaphatja, és a Zöldek lesznek a felelősei a családügynek, a természet- és fogyasztóvédelemnek, valamint a földművelésügynek.

Az FDP elnöke, Christian Lindner már a választás előtt bejelentkezett a pénzügyminiszteri posztra, és meg is kapja azt. A liberálisok irányítása alá kerül még a képzés és kutatás, az igazságügy, illetve a digitalizációval is foglalkozó közlekedésügy.

Mit várhat Magyarország?

Sem az új kormánykoalíció külpolitikai céljai, sem a külügyminiszter személye nem sok jót ígér az Orbán-kormánynak. Bár radikális változásra nem lehet számítani, mert a német gazdasági érdekek megkötik majd a kezét Baerbocknak is (ahogy ez Merkel esetében történt, mert ő sem feltétlenül azért volt sokszor csendben, mert egyetértett Orbán politikájával), az új kormány vélhetően sokkal konfrontatívabb lesz a jelenlegi magyar kabinettel szemben.

A Zöldek politikusai többször is felszólaltak a Fidesz-kormánnyal szemben, az Európai Bizottságtól is keményebb fellépést sürgettek, például a helyreállítási alap esetében. Baerbock a nyáron arról beszélt, hogy nagyobb diplomáciai nyomást kell gyakorolni Magyarországra az alapvető jogok betartásának érvényesítése érdekében.

Egy kancellárjelölti vitában felhozta, hogy a Magyarországnak szánt EU-s forrásokat meg kell kurtítani, amennyiben Budapest nem tartja be a közös uniós értékeket. Scholz ugyanitt szintén a keményebb fellépés mellett állt ki, ugyanakkor jelezte Baerbocknak, az EU-s források korlátozása jelenleg nem lehetséges, illetve ő megvárná az Európai Bíróság döntését, hogy Magyarország vétett az EU-s alapértékek ellen, például az igazságügyben.

JOHN THYS / various sources / AFP Orbán Viktor beszélget Angela Merkellel a Brüsszelben tartott EU-csúcstalálkozón 2021. október 22-én

A zöldek és a szociáldemokraták keményebb fellépését vélhetően nem blokkolják majd a liberálisok, ugyanis az Európai Parlamentben ők, illetve frakciójuk is hangos kritikusai a Fidesznek, valamint ők is kiállnak a jogállamiság és a demokrácia mellett.

Sürgetjük az Európai Bizottságot, hogy következetesebben és időben alkalmazza a meglévő jogállami eszközöket

– áll a szerdán közzétett koalíciós megállapodás szövegében, szerintük ugyanis a bizottság nem élt minden büntető jogkörével. Azt is megemlítik, hogy a helyreállítási források kifizetését Magyarországnak és Lengyelországnak csak akkor hagyják jóvá, „ha biztosítottak az olyan előfeltételek, mint a független igazságszolgáltatás”.

Ráadásul támogatják Emmanuel Macron francia elnök terveit, aki bevezetné a transznacionális listás szavazást az európai parlamenti választáson. Létrehoznák az EU-s külügyminiszter intézményét, és bizonyos kérdésekben elegendőnek tartanák tagállamok minősített többségét az egyhangú döntések helyett. Például olyan eseteknél, amikor a magyar vétó akadályozta meg, hogy az EU elítélje Kínát a hongkongi események miatt.

Ami érdekes lehet még magyar szempontból, hogy az egyezség szerint a következő EP-választás után a Zöldek adhatják az Európai Bizottság német tagját. Már ha nem Németország adja a bizottság elnökét – ez bizonyos értelmezések szerint azt jelenti, Scholzék nem akarják, hogy Merkel szövetségesének, Ursula von der Leyennek újabb ciklus megadasson ezen a poszton, mások szerint viszont az, hogy az új német kormány is támogatja a csúcsjelölti rendszert (vagyis hogy a győztes pártcsalád által megnevezett jelölt legyen a bizottság elnöke), éppen von der Leyen maradását célozza.

A következő lépések

A tervek szerint a december 6-i héten választja meg a német parlament Scholzot kancellárnak, és hagyja jóvá az új kormány névsorát. Addig még az SPD és az FDP kongresszusának is el kell fogadnia a koalíciós megállapodást, a Zöldeknél pedig csütörtöktől szavaztatják meg a tagságot erről és arról, hogy kit látnának szívesen a miniszteri székekben. Hogy mindhárom pártnál rábólintanak az egyezségre, az nem kétséges, még akkor sem, ha klímaaktivisták és a Zöldek ifjúsági tagozata sem elégedett a lefektetett klímacélokkal, amit ők keveselnek, sokan viszont megvalósíthatatlanul ambiciózusnak tartanak.

A célokat el kell fogadtatni a szövetségi szinten ellenzékbe vonuló CDU/CSU-val is. A német felsőházban, a Bundesratban ugyanis a tartományok kormányainak képviselői ülnek, és a jelenlegi 69 tag közül 44 olyan tartományból jön, ahol a kereszténydemokraták részei a kormányzatnak.

The post Célegyenesben az új német kormány megalakulása, és ennek nem örülhetnek Orbánék first appeared on 24.hu.

Related posts

Miller Dávid vendégnyomozóként tér vissza az Álarcos Énekesbe

MOCOHU

Tom Felton gitárral a kezében tudatta mindenkivel, hogy már javul az állapota

MOCOHU

Rubint Rékának „nincs ideje foglalkozni” olyasmivel, mint Juratsek Julianna kritikája

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This