16.5 C
Budapest
May 2, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
MAGYARORSZÁGNagyvilágomikronszakértőtünetvariáns

Dél-afrikai szakértő: eddig nem okozott súlyos betegséget az omikron vírusváltozat

A dél-afrikai fertőzöttek között eddig egyetlen esetben sem okozott súlyos megbetegedést a koronavírus minap azonosított új, omikron nevű változata – mondta vasárnap Angelique Coetzee, a dél-afrikai orvosszövetség elnöke.

Az omikron vírusvariánst, amely jelentős mutációkat tartalmaz az eddigi koronavírus-variásokhoz képest, először Dél-Afrikában azonosították.

Angelique Coetzee a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorának nyilatkozva elmondta: éppen azt találta feltűnőnek, hogy a rendelésein szokatlan, de rendkívül enyhe tünetekkel, főleg izomfájdalmakkal, kimerültséggel vizsgálatra jelentkező páciensek koronavírus-tesztjei lettek pozitívak.

Hozzátette: ezután hívta fel az egészségügyi minisztérium oltásügyi tanácsadó testületének figyelmét arra, hogy a jelenleg világszerte domináns delta variánssal nem összeegyeztethető tünetekkel jelentkeznek páciensek, akiknek koronavírus-tesztjei kivétel nélkül pozitívak. Hangsúlyozta: az omikron vírusvariánssal fertőzött dél-afrikaiak közül eddig senki nem szorult kórházi kezelésre, a tüneteket mutató dél-afrikai pácienseknek rendszerint még komolyabb torokfájásuk sincs, nem gyötri őket köhögés, “legfeljebb kapar egy kicsit a torkuk”, emellett nem veszítették el íz- és szaglóérzetüket sem.

Angelique Coetzee hangsúlyozta a vasárnapi BBC-műsorban, hogy Dél-Afrikában praktizáló orvoskollégái is pontosan ugyanerről számoltak be, vagyis a jelenlegi összkép legfőbb jellemzője az, hogy az omikron koronavírus-variáns az eddig azonosított esetek mindegyikében rendkívül enyhe tüneteket okozott. Coetzee professzor igennel válaszolt arra a riporteri kérdésre, hogy mindezek alapján a gyors és radikális szigorító intézkedéseket bejelentő külföldi országok “feleslegesen estek-e pánikba”. Hozzátette ugyanakkor, hogy két hét múlva többet lehet majd tudni az új vírusvariánsról.

Andrew Pollard, az Oxfordi Egyetem vakcinafejlesztő részlegének vezetője, aki az egyetem és az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár koronavírus-vakcinájának kifejlesztését is irányította, a BBC rádiónak szombaton azt mondta: rendkívül valószínűtlen, hogy az omikron variáns újraindítja a koronavírus-világjárványt.

(MTI)

The post Dél-afrikai szakértő: eddig nem okozott súlyos betegséget az omikron vírusváltozat first appeared on 24.hu.

Related posts

Tucatnyi rendőr csapott le éjjel egy bűn útjára lépő munkanélkülire

MOCOHU

Két korábbi gyilkossággal gyanúsítanak egy tavaly augusztusban elfogott férfit

MOCOHU

A TEK embereit is bevetették egy Pest megyei droghálózat tagjainak elfogásához

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This