14.1 C
Budapest
May 3, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
az elveszett lányelena ferrante filmtvgotham díjakKultúramaggie gyllenhaalMAGYARORSZÁG

Maggie Gyllenhaal Ferrante-filmje tarolt a Gotham-díjátadón

A titokzatos olasz író, Elena Ferrante könyvéből készült, Az elveszett lány című dráma volt a független filmes Gotham-díjak hétfő esti átadójának nagy nyertese: négy kategóriában kapta meg a legjobbnak járó elismerést – írta az MTI.

Ez volt az eddig inkább színésznőként jeleskedő Maggie Gyllenhaal első rendezése, amelyért rögtön megkapta a legjobb forgatókönyvnek és a legjobb feltörekvő rendezőnek járó díjat, alakításáért Olivia Colman kapta a legjobb főszereplőnek járó elismerést, az alkotást pedig a legjobb filmnek választotta a New York-i Filmkritikusok Köre. Elena Ferrante neve amúgy sokak számára a nápolyi regények ciklusról, és az ebből készült HBO-sorozatról, a Briliáns barátnőmről lehet ismerős. Máig nem tudni, ki rejtőzik a szerzői név mögött, amiről ebben a cikkünkben írtunk korábban:

Kapcsolódó
A világhír börtöne is tud kegyetlen lenni

A két leghíresebb nápolyi író egymás ellentéte: Roberto Saviano saját néven leplezte le a maffiát, bujkálnia kell. Elena Ferrante viszont ragaszkodik álnevéhez, hiába próbálják évtizedek óta leleplezni.

A Gotham-díjakat keddre virradó éjjel New Yorkban adták át egy élő showműsor keretében. Két díjat kapott Sian Heder amerikai rendező Coda című filmje egy lányról, akit siket szülők nevelnek. A főszerepet játszó brit Emilia Jones lett a legjobb feltörekvő színész, a valóságban is siket Troy Kotsur amerikai színész pedig a legjobb mellékszereplő.

A legjobb nemzetközi film díját a Hamagucsi Rjuszuke rendezte Doraibu mai ka (Drive My Car) című japán dráma kapta, amely Murakami Haruki egyik elbeszélését dolgozza fel. A Netflix streamingszolgáltató nagysikerű, brutális, társadalomkritikai dél-koreai sorozata, a Nyerd meg az életed (Squid Game) a legjobb új sorozat kategóriájának nyertese lett.

A Gotham-díjakat 1991 óta adják át, a gála a díjszezon kezdetét jelzi, amelynek fő záróeseménye a márciusi Oscar-gála. A díjakról filmesek és kritikusok egy csoportja dönt. A korábbi díjazottak közül később több film is Oscar-díjat kapott, például a Holdfény, a Spotlight: Egy nyomozás részletei, a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) és A nomádok földje.

The post Maggie Gyllenhaal Ferrante-filmje tarolt a Gotham-díjátadón first appeared on 24.hu.

Related posts

Így telik a napod, ha augusztus 20-án Facebookon talált eseményekre látogatsz el

MOCOHU

Elfogtak a rendőrök két hálapénzt elfogadó budapesti főorvost

MOCOHU

Úgy felejtették a segélyvonalat, lebukott a gyerekgyilkos francia pár

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This