19.2 C
Budapest
May 1, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
blokádGazdaságlítiumbányaMAGYARORSZÁGszerbiaútblokád

Útblokáddal tiltakoztak több ezren Szerbiában

Útblokáddal tiltakoztak több ezren Szerbiában az ellen szombaton, hogy a Rio Tinto brit-ausztrál bányaóriás lítiumbányát nyisson az ország nyugati részén fekvő Loznica közelében. Környezetvédők szerint a bányászat ott természetpusztítással járhat, írja az MTI.

A tüntetők a Belgrádot az agglomerációval összekötő egyik autópályát zárták el, és kormányellenes jelmondatokat kiabáltak, mivel a kabinet támogatja a bányanyitás tervét.

Voltak kevésbé jelentős demonstrációk más városokban is. Kisebb összetűzés tört ki Belgrádban és Újvidéken a bányaterv ellenzői és támogatói között a helyi sajtó jelentése szerint.

Már a múlt héten is voltak hasonló környezetvédelmi tüntetések. Szabácsban álarcos férfiak támadtak az ottani gyűlésre, ami miatt a közösségi médiában azzal vádolták meg a kormányt, hogy huligánokat küld rájuk.

A Rio Tinto 2006-ban fedezte fel a lítiumkészletet Loznica közelében, már megvette a bányalétesítéshez szükséges területet, de még nem kapta meg az engedélyt a fejtéshez. A multinacionális cég szerbiai leányvállalata szerint 2,4 milliárd dollárt (770 milliárd forint) fektetnek a vállalkozásba.

A környezetvédelem egyre nagyobb figyelmet kap Szerbiában és más balkáni államokban, miután a légszennyezés mértéke tavaly közfelháborodást váltott ki több térségbéli nagyvárosban. Komoly aggályokat vet fel az az elképzelés is, hogy kisebb erőműveket létesítsenek az eddig érintetlen folyók mellett. Környezetvédők szerint ezek a projektek komoly ökológiai károkat okozhatnak, és csak a helyi politikai elit gazdasági érdekeit szolgálják.

The post Útblokáddal tiltakoztak több ezren Szerbiában first appeared on 24.hu.

Related posts

Megszavazta az Európai Néppárt Deutsch Tamás szankcionálását

MOCOHU

Évről évre kevesebb az adófajta, de ettől nem fizetünk kevesebb adót

MOCOHU

Ezek az ötös lottó 9. heti nyerőszámai

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This