20.7 C
Budapest
April 29, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
covid-19koronavírusMAGYARORSZÁGnáthaomikronsars-cov-2Tudomány

A sima náthavírustól lophatott géneket az omikron

A Reuters cikke szerint az omikron koronavírus-variáns legalább mutációinak egy kis részét az egyszerű náthavírustól szerezhette. Ez a genetikai szekvencia nem jelenik meg az új típusú koronavírus, azaz a SARS-CoV-2 egyetlen korábbi változatában sem, de jelen van sok más vírusban (beleértve a megfázást okozó vírusokat), illetve az emberi genomban is.

Az elemzés egyelőre csak preprintként jelent meg, és egy amerikai adatelemző cég szakértői végezték. A genetikai változások azt eredményezhetik, hogy a vírus könnyebben terjed, ugyanakkor nem alakul ki rá olyan heves immunválasz, mint a többi variánsra, ami a koronavírus-fertőzés egyik fő veszélye.

Egyelőre azonban semmi nem biztos,

nincs róla elég adatunk, hogy súlyosabb vagy enyhébb betegséget okoz-e, mint a korábbi mutációk, illetve hogy valójában könnyebben terjed-e náluk.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a tüdő, valamint a gyomor- és bélrendszer egyszerre „adhat otthont” a SARS-CoV-2-nek és a hagyományos nátháért felelős koronavírusnak, ilyen esetben akár rekombinációs esemény is létrejöhet. Ez annyit jelent, hogy ugyanabban a gazdasejtben két különböző vírus kölcsönhatásba lép egymással, másolatokat készítenek magukról, úgy, hogy azokban már mindkét „szülőtől”, azaz a két eredeti vírustól is van némi genetikai anyag.

A szóban forgó genetikai szekvencia sokszor megjelenik az emberekben megfázást okozó koronavírusok egyikében – HCoV-229E – és az AIDS-et okozó HIV-vírusban is.

Nagy Nikoletta további cikkei
  • Meglepő, mitől alakulhatnak ki szuperbaktériumok
  • Hatféle emlékeztető oltás is hatékony és biztonságos Pfizer és AstraZeneca után
  • Erekciós problémákat okozhat a koronavírus

The post A sima náthavírustól lophatott géneket az omikron first appeared on 24.hu.

Related posts

„Oroszországban hinni kell!” – a 19. századi költő, akinek a putyini ideológia is sokat köszönhet

MOCOHU

Dylan Farrow szerint Bill Cosby és James Franco ügye jól mutatja az igazságszolgáltatás folyamatos kudarcát

MOCOHU

Biden bejelentette az Oroszországot büntető szankciók első részét

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This