16.5 C
Budapest
May 2, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
antarktiszjégklímaváltozásMAGYARORSZÁGolvadásthwaites-gleccserTudományzöldövezet

Misszió indul az ítéletnapi gleccserhez

32 kutató indult útnak Chiléből egy amerikai kutatóhajón az Antarktisz egyik gyorsan olvadó jégtömegéhez – írja az AFP. A szakértők egy több mint két hónapon át tartó misszión fognak részt venni.

Az Amundsen-tengernél található, közel két magyarországnyi Thwaites-gleccserre gyakran hivatkoznak ítéletnapi gleccserként, mivel teljes elolvadása drámaian, 65 centiméterrel emelhetné meg a globális tengerszintet.

Jelentősége miatt az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság egy közös, 50 millió dolláros küldetés keretében vizsgálja a jégtömeget.

SinghaphanAllB / Getty Images

A Thwaites messze fekszik az Antarktisz kutatóállomásaitól. Anna Wahlin, a Göteborgi Egyetem oceanográfusa szerint a nagyon távoli, nehezen megközelíthető gleccser a fő oka annak, hogy sok a bizonytalanság a jövőbeli tengerszint-emelkedés előrejelzésében. Mint hozzátette, a jégtömeg potenciálisan instabil, ezért aggódnak miatta.

A Thwaitesből évente mintegy 50 milliárd tonna olvadékvíz áramlik a tengerbe. A brit antarktiszi kutatóintézet szerint a gleccser felelős a globális tengerszint-emelkedés 4 százalékáért, jégvesztesége pedig egyre gyorsul. Erin Pettit, az Oregoni Állami Egyetem szakértője úgy véli, a Thwaites összeomlása három módon zajlik. Olvad alulról, a melegedő óceán miatt; a gleccser szárazföldi része kezdi elveszteni tapadását, így egy nagy darabja az óceánba kerül; a jégselfjében pedig egy sérült szélvédőhöz hasonlóan több száz kis repedés jelenik meg.

A Thwaites kulcsfontosságú jég-tenger határfelületére még senki sem lépett. 2019-ben Wahlin társaival egy robotizált tengeralattjáróval elemezte a területet, de társaival nem érte el a gleccsert. A csapat ezúttal két robottal fog beúszni a Thwaites alá, hogy felmérjék a hőmérsékletet, a tengerfeneket és a jég vastagságát.

The post Misszió indul az ítéletnapi gleccserhez first appeared on 24.hu.

Related posts

Kórházak és metróállomások állnak víz alatt Londonban

MOCOHU

Romániában is betilthatják az egyszer használatos műanyag termékeket

MOCOHU

Rendőröket kapott szülinapjára a kisfiú

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This