13.9 C
Budapest
May 5, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
diplomataelbocsátsholokausztlengyelországMAGYARORSZÁGnagykövetNagyvilág

A kormányt bíráló diplomatákat rúgtak ki Lengyelországban

Elbocsátottak egy lengyel diplomatát, akinek a megbízatása a zsidó diaszpórával való kapcsolattartásra szólt. Az AP írása szerint a diplomatának az után kellett távozni, hogy élesen bírálta saját kormányának holokauszttörvényét, amely a vészkorszakról szóló beszéd mikéntjét szabályozza. Jaroslaw Nowak meghatalmazott „hülyeségnek” minősítette az országa kormánypártja által beterjesztett majd elfogadott holokausztbeszéd-törvényt egy, a Nagy-Britanniában megjelenő Jewish News című hetilapnak adott interjújában. Nowak azt is mondta, hogy Lengyelországnak új törvényt kellene elfogadnia a tulajdon-visszaszolgáltatásról, ami további bírálatot jelentett a hatalommal szemben. Lengyelországban nemrég ugyanis olyan törvényt fogadtak el, amely megszakítja a visszaszolgáltatás vagy kártérítés lehetőségét azok számára, akiknek tulajdonát a kommunisták foglalták le. Az érintettek között vannak holokauszt-túlélők és örököseik is.

Zbigniew Rau külügyminiszter szombaton menesztette Nowakot – jelentette be Lukasz Jasina, a külügyminisztérium szóvivője hétfőn a Twitteren, de a döntést nem indokolta.

A Nowak által bírált 2018-ban elfogadott jogszabály eredeti célja, hogy megpróbálta visszaszorítani azokat az állításokat, amelyek Lengyelország felelősségét firtatják a holokauszttal összefüggésben. A törvény felháborította Izraelt, ahol sokan úgy érezték, hogy ezzel próbálták elfedni azt a tényt, hogy egyes lengyelek a második világháborúban a német megszállás alatt valóban megöltek zsidókat.

A kirúgott diplomata az 1980-as évek óta vesz részt a lengyel-zsidó párbeszédben, és csak tavaly júliusban lett a zsidó diaszpórával való kapcsolattartás meghatalmazottja.

Lengyelország pár nappal Nowak menesztése előtt visszahívta új prágai nagykövetét is, miután a diplomata egy interjúban bírálta hazáját. A diplomata ebben az ügyben azt kifogásolta, hogy Lengyelország miként viszonyul egy állami szénbányával kapcsolatos vitához Csehországgal összefüggésben. Miroslaw Jasinski nagykövet „arroganciáról” beszélt a lengyel fél részéről, amit a kormányszóvivő „rendkívül felelőtlenségnek” nevezett.

The post A kormányt bíráló diplomatákat rúgtak ki Lengyelországban first appeared on 24.hu.

Related posts

Zsarolóvírussal támadták meg az egyik legnagyobb hazai autóalkatrész-kereskedőt

MOCOHU

Verstappen: A Forma-1 már inkább a büntetésekről szól, és nem a versenyzésről

MOCOHU

Norrisnak rendesen tönkrevágta a hétvégéjét az időmérős baleset

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This