19 C
Budapest
May 2, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
alsóörsbalatonelsüllyedt hajóKözéletMAGYARORSZÁGvitorlásvmsz

Így mentettek elsüllyedt vitorlást a Balatonból

Alsóörs partjainál egy elsüllyedt vitorlás kiemelésének kellett nekiállniuk a vízimentőknek január elején – erről készített hosszú riportot az RTL Klub Fókusz című magazinműsora. A keddi anyagban Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata vezetője elmondja, egyfelől a hideg víz, másfelől a felkavarodott iszap miatti alacsony látótávolság akadályozta a mentésben segédkező búvárok munkáját.

Márpedig a rejtélyes okból elsüllyedt vitorlást – aminek csak az árboca áll ki a vízből – még a jégpáncél kialakulása előtt ki akarták emelni. A művelet valóban nem sikerült egyszerűen, a hajótestet a hónapok alatt szépen belepte az iszap, a búvároknak ásni is kellett a tófenéken. Többórás küzdelem után sikerült a búvároknak kiszabadítani a hajótestet, majd rászerelni a ballonokat, amik levegővel feltöltve a felszínre emelték az elsüllyedt hajót. Abból kiszivattyúzták a vizet, majd partra vitték.

A Fókusz riportja szerint a hajó szennyezi a tavat, ezért kellett kiemelni. Tulajdonosának nem volt pénze erre, a vitorlázó közösség dobta össze rá a pénzt, ami több százezer forint. A riportban elhangzik, mintegy 8000 hajó van jelenleg a Balatonon, ami nem számít zsúfoltságnak, csak a kikötői kapacitás kevés, ezért parkoltatják sokan hajójukat a nyílt vízen, bóján.

The post Így mentettek elsüllyedt vitorlást a Balatonból first appeared on 24.hu.

Related posts

Barátjának mondta Treat Williamst az autós, aki a halálát okozta

MOCOHU

Egy részeg férfi el akarta lopni Lenin holttestét

MOCOHU

Az Euroliga története során először jutott két magyar csapat az elődöntőbe

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This