19.6 C
Budapest
May 4, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
háborúMAGYARORSZÁGNagyvilágorosz-ukrán háborúorosz-ukrán konfliktusoroszországukrajna

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök három órán át tárgyalt Putyinnal, majd elindult Berlin felé

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök a Kremlben találkozott szombaton Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy az ukrajnai háborúról tanácskozzanak, majd később telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is – erősítette meg Bennett szóvivője.

Egy izraeli illetékes arról beszélt, hogy Bennett egyezet törekvéseiről az Egyesült Államokkal, Franciaországgal és Németországgal is. A Reuters közlése szerint a Putyinnal való találkozás után az izraeli miniszterelnök rögtön Berlinbe indult, hogy Olaf Scholz német kancellárral is tárgyaljon. A miniszterelnök Emmanuel Macron francia elnökkel is beszélt, mielőtt Moszkvába utazott, hogy tájékoztassa őt Putyinnal folytatandó tárgyalásáról – közölte az francia elnöki hivatal, az Elysée-palota.

Izrael állítólag  Volodimir Zelenszkij ukrán államfő kérésére ajánlotta fel, hogy közvetít az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktusban, noha az illetékesek  nem vártak áttörést a találkozótól.

A Kremlben megtartott háromórás találkozóról a meg nem nevezett izraeli tisztségviselő elmondta, hogy Bennett felvetette az ukrajnai háborúban rekedt zsidó közösség kérdését is. Izrael a jövő héten várhatóan egészségügyi csoportokat küld Ukrajnába, hogy felállítsanak egy terepkórházat, a menekülteket ellátása céljából – közölte az izraeli egészségügyi minisztérium.

Izrael állam az Egyesült Államok közeli szövetségeseként elítélte az orosz inváziót, szolidaritását fejezte ki Kijevvel, és humanitárius segélyt küldött Ukrajnának, a közlés szerint pedig azért tart kapcsolatot Moszkvával, hogy elősegítse a válság enyhítését.

Izrael, amely a volt Szovjetunióból származó bevándorlók jelentős közösségének ad otthont, annak is tudatában van, hogy Moszkva katonai támogatást nyújt Bassár el-Aszad szíriai elnöknek. Szíriában Izrael rendszeresen támadja az iráni hátterű Hezbollah katonai célpontjait.

Bennett és Putyin állítólag az Iráni Atomalku helyreállítását célzó bécsi tárgyalásokról is egyeztetett. Oroszország a nyugat által bevezetett szankicókra hivatkozva szombaton ugyanis új követelésekkel állt elő az Iráni Atomalkuról szóló tárgyalásokkal kapcsolatban. Erről itt számoltunk be a Reuters alapján:

Kapcsolódó
Hónapokra blokkolhatja Oroszország a bécsi nukleáris tárgyalásokat is

Oroszország az iráni atomprogramról szóló nemzetközi tárgyalásokon új követeléssel állt elő, de az irániak szerint ez nem segíti a megállapodást.

Izrael korábban egyértelművé tette, ellenzi az Iráni Atomalku helyreállítását.

Naftali Bennett szóvivője azt is közölte: a miniszterelnök a vallásos zsidó hagyományt, a szombatot megsértve repült Moszkvába, mivel a judaizmus ezt megengedi, ha az emberi élet megóvása a cél. A Putyinnal való tárgyalásra elkísérte őt ukrán születésű lakásügyi minisztere, Zeev Elkin is. Elkin korábban tolmácsként kísérte Benjamin Netanjahu volt miniszterelnököt Putyinnal folytatott megbeszéléseire.

(The Guardian)

The post Naftali Bennett izraeli miniszterelnök három órán át tárgyalt Putyinnal, majd elindult Berlin felé first appeared on 24.hu.

Related posts

Karácsony: Magyaroszág a kínai kormány trójai falova

MOCOHU

Tömegverekedés volt Hajdúnánás belvárosában – videó

MOCOHU

Már 60 meccses a Győri ETO veretlenségi szériája a BL-ben

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This