22.8 C
Budapest
May 1, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
emlékműésztországMAGYARORSZÁGNagyvilágoroszországszovjet emlékműszovjetunió

Szovjet emlékműveket bontanának el százával az észtek

Úgy döntött az észt kormány, hogy amint lehet, elbontja az országban megmaradt szovjet emlékműveket – jelentette be csütörtökön Kaja Kallas észt kormányfő az ERR közmédia szerint. Kallas így fogalmazott:

A fő dolgot eldöntöttük, a kommunista emlékműveket el kell távolítani a közterekről és olyan gyorsan kell ezt megtenni, amennyire lehetséges.

Hozzátette, a logisztikai kihívásokat meg fogják oldani. Cirka 200-400 vonatkozó szobor és emlékmű lehet az országban, sok azonban magánterületen áll. Ezek elbontása is lehetségessé válik.

Bonyolultabb a helyzet az orosz határon lévő Narva városánál, ahol a lakosság jelentős része orosz. Az itt kiállított, kiszuperált tank a város tulajdona, ami viszont nem akarja eltávolítani, már tüntetést is tartottak érte. Kallas azt mondta, senkinek sem tiltják meg, hogy megemlékezzenek a halottakról, de e célra ott vannak a temetők. Hozzátette:

“Egy tank az gyilkos fegyver, nem egy emlékműnek való tárgy, és ugyanezek a tankok épp most is embereket ölnek Ukrajna utcáin.”

Az eltávolítás menetrendjét amúgy nem akarja még közölni a kormány. Azzal Kallas is tisztában van, hogy veszélyes vizekre evez, kifejtette, hogy nem szabad, hogy eszkalálódjon a helyzet. Szerinte az ukrajnai háború feltépte a sebeket, a kommunista emlékművek ezekre az időszakokra emlékeztetnek.

(Kiemelt képünk illusztráció, Lettországban készült.)

The post Szovjet emlékműveket bontanának el százával az észtek first appeared on 24.hu.

Related posts

Egy olasz tartományban és Írországban is felfüggesztették az AstraZeneca-vakcina használatát

MOCOHU

12.12 Szuper Vásár – Microsoft Office mellé ingyen Windows 10/11 (x)

MOCOHU

ValóVilág: Bálint ment vissza a párbajról, Gábor esett ki

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This