15.6 C
Budapest
May 6, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
MAGYARORSZÁGóraátállításóraátállítás 2022téli időszámítástéli időszámítás 2023Tudomány

Nyakunkon az óraátállítás

Az elmúlt hetek időjárása ugyan még feledteti, ám ettől még túl vagyunk az ősz derekán, az év leghidegebb és egyben legsötétebb periódusának küszöbén állunk. A nappalok már jó ideje észrevehetően rövidülnek, megszokott, ismétlődő cselekvéseink során gyakran eszünkbe jut: nemrég ilyenkor még világos volt. És ha megnézzük a „számokat”, a különbség még megdöbbentőbb.

Június 21-én, a nyári napfordulón még bő 16 óra telt el a napkelte és a napnyugat között, ma, október 18-án már csak 10 óra és 47 perc – a téli napfordulón pedig már csak alig nyolc és fél. Ami viszont ezt a változást hamarosan nagyon szembetűnővé teszi, az az október utolsó vasárnapján, idén 30-án esedékes óraátállítás lesz.

Visszatérünk a „téli” időszámításra, október 30-án, vasárnap hajnali 3 óráról 2 órára állítjuk az órákat.

5-kor már sötét van

Ezzel valójában nyerünk egy órát az alvásnak, cserébe viszont korábban száll le a sötétség és előbb kel a nap, legalábbis a saját fogalmi rendszereink között. A nappalok hossza továbbra is csak napi néhány perccel csökken, csupán ennek mérése zökken egyet „hátrafelé”. Az óráink által mutatott idő alapján:

  • október 29-én, az utolsó „nyári” napon 7:21-kor kel a nap és 17:32-kor nyugszik;
  • október 30-án, az első „téli napon” 6:23-kor kel a nap és 16:31-kor nyugszik.

És így megy ez egészen a nyári időszámításra való újbóli áttérésig, azaz március utolsó vasárnapjáig, 2023. március 26-áig. Napnyugta után persze nem borul azonnal sötétbe az égbolt, de akkor is karnyújtásnyira vagyunk a gyűlölt „5-kor már sötét van” állapottól. Az átállás a legtöbbünknek ismét nehéz napokat, esetleg heteket okoz, de a jó hír, hogy hétfő és kedd munkaszüneti nap lesz, kapunk némi időt az alkalmazkodásra.

Változhat a fogadtatása

Az órák és a percek a vasút térhódításával, a gyárak fejlődésével, egyszóval az egyre globalizáltabb, modern világ kialakulásával vette át a vezetést életünk felett. Elődeink még a XX. század elején is csupán egyetlen időt ismertek, azt, amit most télinek nevezünk. Nagyobb munkáikat és mindennapi tevékenységeiket az évszakokhoz, szűkebb keretek között pedig a napon belüli sötét és világos periódusokhoz igazították, sokáig valószínűleg eszükbe sem jutott variálni.

Elsőként Benjamin Franklin vetette fel 1784-ben, hogy rengeteg gyertyát spórolhatnánk, ha időszámításunkat időről időre a Nap járásához igazítanánk. A XX. század elején, 1908-ban William Willett – ugyancsak a takarékosságot hangsúlyozva – már az angol parlament elé terjesztette ötletét, miszerint a nyári hónapokban állítsák eggyel előrébb az órákat. A képviselők lesöpörték a javaslatot, hiába próbálkozott Willett 1911-ig minden évben. Aztán az első világháború meghozta a sikert, amit ő 1915-ben bekövetkezett halála okán már nem élhetett meg: a nyersanyag- és energiagondokkal küzdő Németország 1916-ban bevezette a nyári időszámítást, példáját egy hónappal később követte Nagy-Britannia, majd 1918-ban az Amerikai Egyesült Államok.

A két háború között aztán hol elvetették, hol megtartották, de a második világégés idején ismét sokan éltek vele, a XX. század második felében pedig fokozatosan szinte minden ország bevezette a téli és a nyári időszámítás váltogatását. A XXI. században azonban eljutottunk odáig, hogy valós megtakarítást nem jelent, viszont az átállás jelentősen megterheli az emberi szervezetet, a többség szabadulna tőle.

A közvélemény nyomásának és a tudományos érveknek engedve az Európai Parlament 2019-ben döntött az óraátállítás két éven belül történő eltörléséről, de a tagállamoknak azóta sem sikerült megállapodniuk arról, hogy a télit vagy a nyárit tegyük-e állandóvá. A koronavírus, majd az Ukrajna elleni orosz támadás érthető módon erősen háttérbe szorítja a kérdést, és a rezsiárak elszabadulásával nyilván az egész téma új értelmezés felé halad. Mint a XX. század háborús éveiben.

The post Nyakunkon az óraátállítás first appeared on 24.hu.

Related posts

Deutsch egy villanykörte kicserélésére is képtelen kontárnak nevezte Karácsonyt

MOCOHU

„Megmagyarázhatatlan, miért maradhattam ott egy családnál évekig, ahol vertek”

MOCOHU

Budapesten 125 lakást vehetne a lottómilliárdos

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This