19.2 C
Budapest
May 1, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
2023. 01. 16.élő hírfolyamMAGYARORSZÁGNagyvilágorosz-ukrán háborúoroszországpercről-percreukrajna

Német külügyminiszter: különleges bíróságot kellene létrehozni az orosz vezetés felelősségre vonására

A nemzetközi közösségnek különleges törvényszéket kellene létrehoznia, hogy bíróság elé állítsa Vlagyimir Putyin orosz elnököt és rendszerét az Ukrajnában elkövetett háborús bűneik miatt – jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter hétfőn a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC) tartott vitaindító beszédében.

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az orosz vezetést felelősségre kell vonni a csaknem egy éve kezdődött ukrajnai háborúja miatt. Annalena Baerbock ugyanakkor figyelmeztetett, hogy ez nem lehetséges az ICC keretein belül, mivel Oroszország nem fogadja el a büntetőbíróság joghatóságát. Hozzátette: az sem valószínű, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa az ICC elé utalná az ügyet, mivel Oroszország állandó tagja a tanácsnak, így élhet vétójogával.

Annalena Baerbock szerint egy különleges bíróság létrehozása nem feltétlenül az “ideális megoldás”, azonban szükségszerűen pótolja a nemzetközi jog hiányosságait, és “világos üzenetet” küld az orosz vezetésnek. A külügyminiszter elmondása szerint megvitatta a különleges bíróság létrehozásának lehetőségét Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel múlt heti kelet-ukrajnai látogatása alkalmával. Mint mondta, egy ilyen bíróság legitimitását és pártatlanságát az biztosítaná, ha a törvényszék Ukrajnán kívül jönne létre, a nemzetközi partnerek pénzügyi támogatásán keresztül, különböző országok ügyészeinek és bíráinak részvételével. “A bíróság az ukrán büntetőjogból vezetné le joghatóságát” – tette hozzá. (MTI)

Harkiv, 2023. január 10.
Az ukrán külügyminisztérium sajtóhivatala által közreadott képen Dmitro Kuleba ukrán (j) és Annalena Baerbock német külügyminiszter látogatást tesz a kelet-ukrajnai Harkivban 2023. január 10-én.
MTI/AP/Ukrán külügyminisztérium sajtóhivatala

The post Német külügyminiszter: különleges bíróságot kellene létrehozni az orosz vezetés felelősségre vonására first appeared on 24.hu.

Related posts

Egy év felfüggesztettet kapott Navalnij öccse

MOCOHU

Kötelező lesz az oltás az amerikai katonáknak

MOCOHU

Ezer milliárd dollárok hiányoznak még a klímaválság kezeléséhez

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This